| KOULUT - SKOLAN

Kauniaisten koulujen digiloikka

Pari vuotta sitten käynnistimme Koko Hela Grani -hankkeen. Tarkoituksena oli brändätä Kauniaisten sivistystoimen digitaalistuminen. Jo kesäkuussa 2013 valtuusto päätti kaupungin IT-strategiassa, että henkilökohtaiset työvälineet muodostavat yhden perusopetuksen tavoitteista ja että lukiolaisille taattaisiin vastaavat välineet viimeistään vuonna 2016. Me toisin sanoen teimme ns. digiloikkamme aikaisin. Suuri määrä kuntia on ottanut saman askeleen vasta tänä vuonna.

Jo vuosi sitten meillä oli vain 1,25 oppilasta/laite, ja jos lasketaan mukaan oppilaiden omat älylaitteet, silloin oli jopa kaksi laitetta oppilasta kohti kirjautuneina koulujen langattomiin verkkoihin. Pian saamme tiedot kuluvan vuoden tilanteesta, mutta jo nyt tiedämme, että olemme melkein saavuttaneet tavoitteemme. Lukioissa kaikilla opiskelijoilla on jo käytössään henkilökohtainen työväline.

Digiloikassa on kuitenkin kaikkein vähiten kyse laitteistosta ja tekniikasta. Tärkeintä on, että opetuksemme mahdollistaa uusien opetussuunnitelmien ytimen toteutumisen. Oppilaille on mielekästä tutkia laajempia ilmiöitä, jotka ylittävät oppiaineiden rajat ja vastaavat tulevaisuuden osaamistarpeita. Oppilaiden on opittava työskentelemään yhdessä, ja heidän tulee omaksua aktiivisempi rooli omassa oppimisessaan. Ja oppimista voi tapahtua kaikkialla, ei vain luokkahuoneessa.

Viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että meidän opettajillamme on hyvät edellytykset selviytyä tästä haasteesta – paremmat kuin koko maassa keskimäärin, ja monet koulujemme opettajat ovat jo työskennelleet tällä tavalla. Nyt järjestämme digityöpajoja opettajille ja organisoimme IT-pedagogista tukea. Teemme yhteistyötä opettajakoulutusyksiköiden kanssa sekä pilotoimme uusia opetustapoja ja uutta tekniikkaa useassa hankkeessa. Lisätietoja digiloikastamme löytyy nettisivuiltamme osoitteesta kokohelagrani.fi. Jatkamme digiseikkailuamme juhlimalla monin tavoin ensi vuonna 110 vuotta täyttävää Kauniaista ja seuraavana 100 vuotta täyttävää Suomea.

Heidi Backman, sivistystoimenjohtaja

Ilmoitus


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *