| - AKTUELLT

Klädutdelning i Grankulla

I ett år har församlingen och Grani Närhjälp fått hjälp av Johanna Cedergren med att dela ut gratiskläder till mänskor med behov.

Allt som delats ut har skänkts av andra mänskor. Hon började i ett litet utrymme i Villa Junghans, i ”skrubben”, som hon kallade stället. Snabbt tog hon över aulan också. Klädbehovet växte när folk fick veta om utdelningen. Jag undrar varför fembarnsmamman Johanna engagerar sig. – Jag har inget alternativ, känns det. Det är det jag ska göra just nu. Jag vill göra det. Mina barn frågade härom dagen: ’Vad sku du göra, mamma, om du blev superrik?’ Exakt samma sak som jag gör nu. Det är en glädje att få hjälpa. Folks tacksamhet ger styrka och den senaste månaden har det faktiskt varit ett heldagsjobb.

I september satt församlingen igång en insamling, främst via facebook, av speciellt barn- och ungdomskläder och skor för kvotflyktingar samtidigt som Johanna tillsammans med stadens Öppna daghem gjorde ett utskick över en klädinsamling, och responsen blev enorm. Vid det här skedet hade redan f lyktingströmmarna i Europa påverkat också Grankulla. Johanna, som har ena foten i Grani Närhjälp rf och den andra i församlingen tog emot mer kläder än hon kunde hantera. Olika garage fylldes, likväl korridorer i församlingen, vilket gjorde det omöjligt att få en överblick över vad vi hade och få det utdelat till dem som behövde på ett vettigt sätt.

Jakten på ett utrymme började och till slut beviljades gamla Tiimari gratis som en tillfällig lösning. Det utrymmet måste vara tomt den 31.12. 2015. Jag undrar vad som har hänt i gamla Tiimari, nuvarande Garderoben sedan Grani Närhjälp och församlingarna fick nycklarna i början av oktober, och Johanna svarar spontant. – För många som inte har något alls har detta blivit en lyxbutik, på ett bra sätt. Johanna fortsätter: – Förra veckan kom 44 mänskor och fick kläder. Mänskor har ett otroligt behov av hjälp. Veckan innan kom 36 personer. Veckan före det sjutton. Idag, tisdagmorgon, har redan femton personer sökt hjälp. Vi statistikför bara vuxna. En ny grupp, förutom asylsökande flyktingar, är äldre pensionärer med små pensioner.

Granin-Lahiapu2

På Villa Junghans var det mer frågan om ensamstående mammor med barn och våra egna kvotflyktingar. Knektbro mottagningscentral inverkar på vår statistik. Med församlingsmedlemmar som hjälpt till har vi fått hjälpa tio asylsökande per besök.” Det är många olika grupper och mänskor som engagerat sig i Tiimari både från svenskt och finskt håll. Johanna talar för alla engagerade. – Jag är jätte rädd när utrymmet är tillfälligt. Den 16 december har vi kommit överens om att vi börjar tömma stället. Men behoven slutar inte. Jag tippar att de ökar. Telefonen ringer. Och ringer. Det är en hemsk tanke att man lärt mänskor att det nu finns ett utrymme och så tas det bort.

– Alla tänker inte på det att det är något stort att få en vinterrock gratis. Eller att par skor åt ditt barn. En enorm lättnad. Det är superviktigt att få ett nytt, centralt utrymme. Nu behövs det hjälp för att kunna hjälpa vidare! Hyrorna här är för höga. Ingen har råd att betala. Tomma utrymmen finns det nog. 120 vuxna personer har besökt Garderoben bara den senaste månaden! Grani Närhjälp och församlingarna säger via Johanna Ett stort TACK till alla som hjälpt till på olika sätt. Numret till klädtelefonen som Johanna jourar vardagar under dagstid är: 041 498 0506.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *