| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Komerosta vaatehuoneeseen

Kauniaislainen Johanna Cedergren alkoi vuosi sitten jakaa ilmaisvaatteita niitä tarvitseville juteltuaan avoimen perhetoiminnan Jemima Bergholmin kanssa. Granin lähiapu ja seurakunnat ovat avustustyössä mukana, mutta nyt tarvitaan pikaisesti uudet tilat.

Kaikki mitä on jaettu, on saatu lahjoituksina muilta ihmisiltä. Johanna aloitti pienessä tilassa Villa Junghansissa, ”komerossa”, kuten hän paikkaa kutsui. Vaatetarve kasvoi, kun ihmiset saivat tietää jakelusta. Ihmettelen, miksi viiden lapsen äiti on tähän ryhtynyt ja saan vastaukseksi:
– Tuntuu, että minulla ei ole vaihtoehtoa. Tämä on sitä, mitä minun juuri nyt pitää tehdä. Lapseni kysyivät yhtenä päivänä että mitä tekisin, jos minusta tulisi superrikas? Ihan samaa kuin teen nytkin. On ilo voida auttaa. Ihmisten kiitollisuus antaa voimaa, ja viime kuukausina tämä on ollut todella kokopäivätyötä.

Ruotsinkielinen seurakunta alkoi syyskuussa, lähinnä Facebookin kautta, kerätä kiintiöpakolaisille erityisesti lasten- ja nuorisovaatteita samaan aikaan kun Johanna yhdessä kaupungin avoimen perhetoiminnan kanssa teki kiertokirjeen vaatekeräyksestä, ja vastakaiku oli valtava. Tässä vaiheessa näkyivät Euroopan pakolaisvirtojen vaikutukset jo Kauniaisissakin. Johanna, jolla on toinen jalka Granin Lähiavussa ja toinen seurakunnassa, otti vastan vaatteita enemmän kuin pystyi hoitamaan. Eri autotallit täyttyivät, samoin kuin seurakunnan käytävät, mikä teki mahdottomaksi saada kokonaiskuvaa siitä mitä kaikkea oli ja saada ne jaettua tarvitsijoille järkevällä tavalla. Alkoi tilojen metsästys, ja lopulta Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo antoi vanhan Tiimarin tilat ilmaiseksi käyttöön kolmeksi kuukaudeksi. Tilojen on oltava tyhjänä 31.12.2015.

Granin-Lahiapu2

Kysyn mitä on tapahtunut vanhassa Tiimarissa, nykyisessä vaatehuoneessa eli Garderobissa sen jälkeen kun Granin Lähiapu ja seurakunnat saivat avaimet lokakuun alussa, ja Johanna vastaa spontaanisti: “Tästä on tullut hyvässä mielessä luksuspuoti monille, joilla ei ole mitään. Viime viikolla kävi 44 ihmistä hakemassa vaatteita. Ihmisillä on uskomaton avun tarve. Edellisellä viikolla kävi 36 ihmistä. Ja sitä ennen 17. Tänään, tiistaiaamuna, on jo 15 ihmistä hakenut apua. Me tilastoimme vain aikuiset. ”

Uusi ryhmä turvapaikanhakijoiden lisäksi ovat ikäihmiset, joilla on pieni eläke. Villa Junghansissa kysymys oli enemmänkin yksinhuoltajaäideistä lapsineen ja omista kiintiöpakolaisistamme. Nihtisillan vastaanottokeskus vaikuttaa tilastoihimme. Apuna olleiden seurakunnan jäsenten kanssa olemme voineet auttaa kymmentä turvapaikanhakijaa per vierailu. Tiimarissa ovat auttaneet monet sekä ruotsin- että suomenkieliset ryhmät ja ihmiset.

Johanna puhuu kaikkien toiminnassa mukana olevien puolesta. “Pelottaa, kun tilat ovat väliaikaisia. Olemme sopineet, että 16.12. alamme tyhjentää paikkaa. Mutta tarve ei lopu. Veikkaan, että se kasvaa. Puhelin soi. Ja soi. On hirveä ajatus, että nyt kun ihmiset ovat oppineet, että on tällainen paikka, niin se otetaan pois. Nyt on supertärke- ää saada uudet, keskeiset tilat. Nyt tarvitaan apua, että voimme edelleen auttaa! Vuokrat ovat korkeat. Kenelläkään ei ole varaa maksaa.”

Tyhjiä tiloja on kuitenkin. 120 aikuista ihmistä on käynyt ”vaatehuoneessa” viimeisen kuukauden aikana. Granin Lähiapu ja seurakunnat kiittävät Johannan välityksellä suuresti kaikkia jotka ovat auttaneet eri tavoin. Vaatekeräyksen puhelinnumero, jossa Johanna päivystää päiväsaikaan on 041 498 0506.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *