| KOULUT - SKOLAN

Video opetuksessa – taulu vai YouTube?

Keskustelimme kolmen lukio-opettajan kanssa videoiden mahdollisuuksista opetuskäytössä. Miksi ja miten he ovat soveltaneet videoita opetukseen? Millaisia haasteita he ovat kohdanneet?

Video ei korvaa opettajaa. Opettaja voi kuitenkin kurssin edetessä videoida opetustaan ja tuottaa samalla kertausvideon kurssin loppuun. Luennon löytyessä videolta opettajan aika vapautuu opiskelijoiden auttamiseen.

Digitaalinen video on myös kestävä kierrätystuote. Toistuvat aiheet, toiminnot ja yleiset välineet on helppo esitellä videolta uudestaan. Opetusvideon voi tuottaa tietokoneen ruudulla, samalla tietokoneen mikrofoniin puhuen. Näin syntyvä video jaetaan opiskelijoille kurssin verkkosivuilla tai luokan verkkoympäristössä. Opiskelija voi itse valita ajan ja paikan videon katsomiselle. Videot istuvat näin hienosti yksilöllisen oppimispolun varteen ja tukevat oppimistaitojen kehittämistä.

Erään geometrian kurssin yhteydessä luokkahuone on voitu kääntää kokonaan: läksyt ja luennot ovat vaihtaneet keskenään paikkaa. Opiskelija on katsonut luennot itsenäisesti videolta ja sen jälkeen harjoitellut ja soveltanut taitoja opettajan kanssa (ks. Infoboksi: Flipped Classroom). Pohdimme myös sitä mahdollisuutta, että videon tekeminen voisi olla myös opiskelijan tehtävä. Osaamisesta välittyisi videolta toisenlainen kuva kuin vaikkapa kirjoitetuista koevastauksista, ja samalla opiskelijoiden näkemys tulisi osaksi koulun sähköisten oppimateriaalien ja -välineiden kehittämistä.

Haasteeksi totesimme videoiden läpikäymiseen vaadittavan ajan. Opiskelijat toivovat videoita ja käyttävät niitä kertaamiseen sekä kokeisiin valmistautumiseen. Opiskelijat haluavatkin juuri oman opettajansa tekemiä videoita. Opettajan kannattaa tehdä opetusvideonsa itse myös toisesta syystä – kun tekee itse, saa kurssilleen ja omaan opetustyyliin sopivan videon.

Vertaistuen saamiseksi opettajan kannattaa videoiden teossa verkottua myös oman talon ulkopuolelle. Liian korkeista laatukriteereistä kannattaa myös luopua. Tässä apuna toimii rajallinen aikaresurssi. Omaa videotuotantoa suunnittelevalle opettajalle terveisemme kuuluvatkin: olennainen välittyy ilman ylitöitä, mutta paras tulee kun itse tekee.

Taustaa

Flipped classroom eli käännetty luokkahuone tarkoittaa opetusjärjestelyä, jossa kurssin luentoosuudet on tallennettu videoille. Opiskelijat katsovat videot ennen luokkaan saapumistaan vaikkapa kotona, ja koulussa keskitytään aiheen harjoitteluun opettajan tuella.

Kehitysryhmässä mukana: Jarkko Mylläri, oppimisympäristön kehittäjä Eva-Kaarina Kärpijoki, GGs biologian ja maantieteen opettaja Robert Lindholm, GGs matematiikan opettaja Joni Lehtola, Kauniaisten lukion matematiikan ja tietotekniikan opettaja.

Katso esimerkki videon käyttämisestä kertausmateriaalina matematiikan kurssilla: bit.ly/MAA7Rep1

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *