| KOULUT - SKOLAN

Opettajat Kekki ja Kankkunen palkittiin

Vuoden 2015 biologian ja maantieteen opettajaksi on valittu Kauniaisten lukion opettaja Jarmo Kankkunen. Kauniaisten suomenkielisen perusopetuksen ruotsin ja englannin opettaja Marjo Kekki taas valittiin vuoden 2015 kieltenopettajaksi.

Marjo Kekki: ”Innostun uusista tavoista oppia kieliä”

Valinnan teki Suomen kieltenopettajien liiton (SUKOL) hallitus ja valinnassa painottui osaamisen jakaminen oman oppilaitoksen kollegoille ja kieltenopettajille. Marjo Kekki on toiminut kieltenopettajana vuodesta 1994, jolloin hän aloitti työt Tampereen Normaalikoulussa. Ensimmäinen kosketus Kasavuoren kouluun tuli vuoden viransijaisuuden aikana lukuvuonna 1998- 1999 ja muutaman Yhtenäiskoulussa Helsingissä vietetyn vuoden jälkeen hän palasi Kasavuoren kouluun syksyllä 2001.

– Olen erittäin kiitollinen työstäni Kauniaisissa, sillä täällä kielten opiskelua arvostetaan ja kieliä tarjotaan yli minimituntien, kertoo Marjo. Marjo on lähtenyt innokkaasti hyödyntämään verkon tarjoamia mahdollisuuksia ja jakanut eteenpäin työkaluja, joiden hän on katsonut edistävän oppilaiden oppimista. Marjo innostuu aina kaikesta uudesta ja kun hän törmää johonkin sellaiseen verkkotyökaluun tai muuhun materiaaliin, mistä kokee olevan iloa ja hyötyä oppilaille, lähtee hän sitä testaamaan.

– Yksi kestosuosikeista on esimerkiksi Quizlet mutta joskus huomaa, että jokin työkalu ei toimi, silloin pitää olla hereillä ja tehdä korjausliikkeitä, toteaa Marjo. Kansainvälisten vaihtojen koordinointi on myös lähellä Marjon sydäntä. Aitojen kielikontaktien luominen on hauska ja tehokas tapa tuoda autenttisuutta oppitunneille. Vuosien jälkeenkin kuulee Hollanti-vaihtoon osallistujilta, kuinka se on jäänyt erityisesti mieleen yläkouluajoilta ja jopa rohkaissut lähtemään vaihtooppilaaksi.

Marjo kertoo, että vaikka opetusvuosia on takana jo reipas 20, jaksaa hän edelleen innostua työstään. – Nuoret haastavat kehittymään ja toteuttamaan elinikäistä oppimista itsekin, sanoo Marjo. Lopuksi hän kiittää kollegoitaan. – Olen onnekas, kun minulla on ympärillä innostavat kollegat, joille kaikille voisi myöntää vuoden opettaja-tittelin. Yhdessä olemme enemmän ja yhteistyössä on voimaa!

 

Jarmo Kankkunen: ”Havannoi, tutki ja liiku luonnossa!”

Valinnan teki Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL. Biologian opetuksessa Kankkunen korostaa havainnollistamista ja tutkivaa otetta. Useisiin kursseihin liittyy myös monipuolisesti luonnossa liikkumisen ja selviytymisen taitoja.

Kankkunen on aktiivinen maantieteilijä, joka opetustyönsä lisäksi on osallistunut oppikirjojen tekemiseen. Hän toimii asiantuntijana maantieteen ylioppilaskokeen pisteytystyöryhmässä. Koulussaan Kankkunen opettaa myös kehitysmaiden maantieteen valinnaiskurssia, joka on useina vuosina toteutettu Keniaan suuntautuvana matkana. Kurssin kautta globaalin etelän kysymykset ovat saaneet näkyvyyttä myös mediassa matkablogien ja lehtijuttujen kautta.

Kollegat ja opiskelijat luonnehtivat Kankkusta aktiiviseksi ja ennakkoluulottomaksi kehittäjäksi esimerkiksi tietotekniikan opetuskäytössä. Opiskelijapalautteen mukaan ”Kankkusen tunneilla oppii väkisin, vaikka olisi unessa”.

Jarmo Kankkunen toimi Vantaalla 1990-1996 Vaskivuoren lukiossa ennen siirtymistään Kauniaisiin, ensin Kasavuoren yläasteen ja Kauniaisten lukion yhteiseksi biologian ja maantieteen opettajaksi ja vuodesta 2010 alkaen Kauniaisten lukion opettajaksi. Kankkusen työuralle on mahtunut myös vuosi Fulbright -vaihto-opettajana Yhdysvalloissa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *