| KAUPUNKI - STADEN

Stolar och andra skatter

I andra våningen i den så kallade Gula Villan bakom stadshuset finns en ny butik vid namn Tuoli & Tarina som säljer omklädda stolar, gamla skatter och hantverk samt erbjuder möbeltapetsering.http://kaunisgrani.fi/wp-admin/profile.php

Ilmoitus


Namnet hittade min man på, berättar butikens ägare Minna Laita. – Tuoli (stol) är förstås självklart, Tarina (berättelse) visar att alla föremål och möbler har sin egen berättelse. Och mina berättelser tar heller inte slut! – Jag väljer butikens föremål med säker smak. Det är inte ett lopptorg, men inte heller en antikaffär. Jag vill hålla priserna på en skälig nivå, också vad gäller mö- beltapetseringen och mina hantver. Det är meningen att butiken ska få kunderna på gott humör. Hit kan man komma för att få en bra feelis, utan att känna att man måste köpa något. Jag tror starkt på min affärsidé.

Minna Laita startade en egen möbeltapetseringsverkstad i augusti 2009, men berättar att hon hade planerat och drömt om den i nästan 10 år innan dess. Hon deltog i restaureringsoch möbeltapetseringskurser så mycket hon hann vid sidan av tre barn och livet i allmänhet. Hon gick en två- årig träartesanutbildning och efter det ännu en två- årig grundutbildning i mö- beltapetsering. Meningen är att fortsätta utbildningen i möbeltapetsering eftersom det intresserar mera än trä- arbete. Före den nya butiken arbetade Minna Laita hemma i sex år. Där hade hon en helt fungerande möbeltapetseringsverkstad och i garaget ett snickeri. – Träarbetena gör jag ännu i garaget, men möbeltapetseringen finns nu i butikens bakre rum.

Minna Laita är gammal Granibo och har bott här sedan 1970. Till familjen hör man och tre barn. – Jag bytte min karriär inom affärslivet till ett mer skapande yrke när jag väntade vårt mellersta barn, den nu 11-åriga dottern. Familjens och speciellt stödet från min man har varit avgörande för att kunna studera och förverkliga min dröm att bli hantverkare. – Jag pysslade med möbler redan på 80-talet. Min pappa brukade säga att jag ser sjä- len i den gamla möbeln och ser hur den kunde se ut när man restaurerar den. Nuförtiden pysslar jag inte just mera utan restaurerar och reparerar med yrkeskunskap.

– Idéen bakom min butik grundar sig främst på återvinning och att saker är unika. Jag virkar personliga mattor för hand och kollar kvalitetetn regelbundet. Jag tapetserar om stolar med kvalitetstyger från pålitliga leverantörer, men använder också när det är möjligt gamla jeans, läderrockar mm. – Jag kommer gärna hem till kunden efter möbeln som ska restaureras så att kunden inte själv behöver transportera den. Detta så länge det är på rimligt avstånd. Transporten kostar inget och det första värderingen är gratis. – Jag gör såväl traditionell som industriell möbeltapetsering.

Jag ger också råd i fråga om material- och tygval, jag har en mycket stor kunskap om stilinriktningar. I butiken kan man också förmånligt köpa ”stolskroppar”, om man själv har möbeltapetsering som hobby. Jag visar gärna olika arbetssätt. Om det på önskelistan finns någon särskild stol så kan jag hålla ögonen öppna på mina inköpsresor och köpa den för kundens räkning, lovar Minna Laita.

Tuoli & Tarina har öppet tisdag till fredag kl 10–17 och vintertid också lördagar kl 10–14. Adressen är Turmansallén 1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *