| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Större utdelning, även större risker

Chefsekonom Tiina Helenius analyserade i oktober vissa aspekter av det ekonomiska världsläget för inbjudna gäster i Nya Paviljongen.

Ilmoitus


Helenius berättade att servicesektorns andel av Kinas BNP redan överstiger industri- och byggsektorns, samt att arbetets produktivitet ökar allt långsammare. Kina behöver därför helt andra saker från omvärlden, även Finland, än tidigare. Efterfrågan på råvaror minskar med lägre pris som följd. Exportörer av råvaror såsom Ryssland, Brasilien Malaysia och Chiles export blir lidande, valutans växelkurs försämras och smärre kriser uppstår. Enligt Helenius är det för närvarande för tidigt att investera i Kina eller i tillväxtmarknader.

Den globala efterfrågan är anemisk och euro-området har inte repat sig enligt förväntningarna efter 2008, konstaterade hon. Tillväxten i väst försvagas av en åldrande befolkning. Industrin blir allt mindre viktig jämfört med servicen. Det nya läget innebär att trendökningen på sikt är långsammare, något som naturligtvis får följder för ränteavkastningen, konstaterade Helenius. Enligt henne höjer centralbankerna inte mer styrräntorna lika mycket som under de förra cyklerna. Resultatet är att den som vill ha större avkastning bestående tvingas acceptera mer risker.

Kapitalförvaltningschef Mike Peltola berättade för sin del hur nöjd han är att Handelsbanken har öppnat ett kontor just i Grankulla, ett område med stor potential. Peltolas budskap var att hans bank besitter en gedigen internationell kunskap i investeringsfrågor. De egna forsknings- och analysavdelningarna skapar ”teman” som kapitalförvaltningen förädlar till investeringsidéer och produkter som investerare lätt kan tillgodogöra sig.

Enligt Peltola är det intressant för de finska investerarna att samarbeta med en bank med global insikt såsom Handelsbanken; den erbjuder internationell spridning och ett aktivt val av aktier i form av kostnadseffektiva indexinvesteringar. Handelsbankens mål på hemmamarknaden som är Norden är att för sina kunder föreslå kvalitativa företag som ger en spridning i förhållande till en portfölj som enbart innehåller finska aktier. Som exempel på sådana här företag är svenska H & M och danska läkemedelsföretaget Nova Nordisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *