| KOULUT - SKOLAN

Kauniainen, yksi HundrEDista?

Opettaja-lehdessä (1/2016) on artikkeli siitä, miten Kauniaisten koulut pyrkivät HundrED-koulujen joukkoon. Maailman suurimmaksi koulujen kehittämisprojektiksi tahtovan HundrED-hankkeen taustalla toimii mediavaikuttaja Saku Tuominen. Valtioneuvoston Suomi 100 -hankkeisiin lukeutuvan HundrEDin tavoitteena on, että suomalaiset koulut ovat myös tulevaisuudessa kansainvälinen esikuva.

Yksi Kauniaisten HundrED-ehdokkaista on Coding Together -projekti. Projektissa yhteistyötä tekevät Mäntymäen koulun, Granhultsskolanin ja Washington DC:läisen koulun kolmannet luokat, yksi luokka kustakin koulusta. Oppilaat kommunikoivat englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi ja oppivat tietysti myös ohjelmointia. Ryhmät ratkovat yhdessä erilaisia ongelmia yhteisellä verkkoalustalla ja rakentavat robotteja. Vieraillessani tammikuussa Mäntymäen koululla oppilaat olivat silminnähden odotusta täynnä. Tuolloin he valmistelivat ruotsinkielisiä kysymyksiä ensimmäiseen verkkotapaamiseensa Granhultin oppilaiden kanssa. Opettaja Sari Marjo-Seppälä kertoi myös, että amerikkalaiset oppilaat olivat jo lähettäneet yhden ohjelmoimansa robotin Suomeen.

Aikaisemmassa Aquanauts-nimisessä projektissa Mäntymäen oppilaat työskentelivät kalifornialaisen koulun kanssa veteen liittyvien ilmiöiden parissa. Tuolloin yhteistä verkkoalustaa käytettiin mm. havaintojen keräämiseen ja analyysien tekoon. Yhteistyö toimi hienosti tuntuvasta aikaerosta huolimatta. Projektin lopuksi Mäntymäen oppilaat kokoontuivat iltakouluun, jossa amerikkalaisten oppilastoverien kanssa voitiin verkon välityksellä olla reaaliaikaisessa yhteydessä.

Kun mielemme on avoin ja kun hyödynnämme sekä digitalisaation että opetussuunnitelmien tarjoamia mahdollisuuksia, voi koulu työskennellä laajojen ilmiöiden ja oppiainerajat ylittävien kokonaisuuksien parissa. Näin löytyy motivaatio koulun ulkopuolisen maailman ja tulevaisuuden edellyttämien taitojen oppimiseen.

– Hienointa on heittäytyminen yhteiseen suunnitteluun, jossa villeintäkään ideaa ei tyrmätä, hehkuttavat hankkeessa mukana olevat opettajat.

Tällä asenteella toivomme, että Kauniaisten kouluista voi tulla yksi HundrED-hankkeen edelläkävijäkouluista.

Enemmän hankkeesta Opettaja-lehdessä (s. 6): http://content.opettaja.fi/epaper/20160115/

tai täällä: http://kokohelagrani.fi/project/aquanauts-coding-together/

Tietoa HundrED-hankkeesta: http://hundred.fi/fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *