| - Historia

När sportlovet blev till

Grankulla samskolas rektor Magnus Hagelstam ville redan från tidigt 1910-tal få ut alla elever på skidor i grankullaterrängen. Han införde en obligatorisk skiddag i skolan. Rektorns obligatoriska skiddag utökades och blev till flera lediga sportdagar i Grankulla. Idén omfattades småningom av andra skolor och från 1930-talet fick alla skolor i Finland sportlov. Det har vi Magnus Hagelstam att tacka för!


Ilmoitus
Pojkarnas klädsel har förändrats på 100 år men inte så mycket som flickornas. De skidade i kjolar. Fotografierna med sportlovsstämning är från det s.k. skolmuseet i Villa Odenvalls källare. Där finns material från Grankulla samskola 1907–77. Det öppnas enligt överenskommelse.

Kauniainen-hiihtoloma-1
Eleverna färdiga för start, troligen i närheten av Jondal där rektor Magnus Hagelstam bodde.
Kauniainen-hiihtoloma-2
Elevernas skidor uppställda mot skolans vägg.

Bästa läsare av historieserien

I januari 2013 inleddes historieserien i Kaunis Grani. 35 artiklar har publicerats sedan dess, på finska och svenska. Intresset har varit glädjande stort.
Grankulla har en förvånansvärt intressant historia, även ur nationell synpunkt. Det är viktigt att ta fram den i synnerhet för unga men det finns mycket som intresserar äldre grankullabor och nyinflyttade.
Det finns mycket material, som samlats i ca 40 år, i det lokalhistoriska arkivet i Villa Junghans. Materialet består huvudsakligen av tusentals fotografier, gamla lokaltidningar, föreningsmappar och dokument. En viktig del utgörs av intervjuer och berättelser som grankullabor bidragit med. Här finns grunden till serien. Den kompletteras i dag med nya kontakter, andra arkiv och oväntade fynd.
Serien fortsätter under våren med teman som redan väntar. Catharina Brandt-Vahtola är sedan två år frilansguide på naturcentret Haltia i Noux. I fortsättningen skriver hon om naturteman då sådana dyker upp.
Det lokalhistoriska arkivet i Villa Junghans, Leagränden 4, används också av andra forskare. Det är öppet månadens första tisdag kl. 15–18 eller enligt överenskommelse. Många vill t.ex. veta hur tomten såg ut där de nu bor. Fotosamlingen håller på att digitaliseras. Material som överlämnas ordnas in och kan vid behov kopieras. Arkivet sköts tillsvidare med frivilliga krafter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *