| Historia -

Miten hiihtoloma sai alkunsa

Grankulla samskolan rehtori Magnus Hagelstam halusi jo 1910-luvun alussa saada kaikki oppilaat suksille Kauniaisten maastoon. Hän toi kouluun pakollisen hiihtopäivän. Rehtorin pakollinen hiihtopäivä kasvoi Kauniaisissa useammiksi vapaiksi urheilupäiviksi. Ajatus omaksuttiin vähitellen muissa kouluissa ja 1930-luvulla kaikki Suomen koulut saivat hiihtoloman. Siitä saamme kiittää Magnus Hagelstamia!


Ilmoitus
Poikien asu on muuttunut 100 vuodessa, mutta ei niin paljon kuin tyttöjen. He hiihtivät hameissa. Valokuvat hiihtolomatunnelmista ovat nk. koulumuseosta Villa Odensvallin kellarissa. Siellä on materiaalia Grankulla samskolasta vuosilta 1907–77. Se on avoinna sopimuksen mukaan.

Kauniainen-hiihtoloma-1
Oppilaat valmiina lähtöön, luultavasti Jondalin lähistöllä, missä rehtori Magnus Hagelstam asui.
Oppilaiden suksia nojaamassa koulun seinää vasten.
Oppilaiden suksia nojaamassa koulun seinää vasten.

Hyvä historiasarjan lukija

Historiasarja alkoi Kaunis Granissa tammikuussa 2013. Siitä lähtien on julkaistu 35 artikkelia sekä suomeksi että ruotsiksi. Kiinnostus on ollut ilahduttavan suurta.

Kauniaisilla on hämmästyttävän kiinnostava historia, jopa kansallisesta näkökulmasta. On tärkeää kertoa siitä erityisesti nuorille, mutta on paljon sellaista, mikä kiinnostaa vanhempia kauniaislaisia ja äskettäin tänne muuttaneita.

Villa Junghansissa toimivaan paikallishistorialliseen arkistoon on kerätty paljon materiaalia noin 40 vuoden ajan. Materiaali koostuu pääasiassa tuhansista valokuvista, paikallislehdistä, yhdistysten mapeista ja dokumenteista. Tärkeän osan muodostavat haastattelut ja kertomukset, joita on saatu kauniaislaisilta. Arkisto on tämän sarjan perusta. Sitä täydentävät tänä päivänä uudet kontaktit, toiset arkistot ja odottamattomat löydöt.

Sarja jatkuu kevään aikana aiheilla, jotka jo odottavat kirjoittamista. Catharina Brandt-Vahtola on parin vuoden ajan toiminut freelance-oppaana luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa. Jatkossa hän kirjoittaa luontoaiheista, kun sellaisia ilmaantuu.

Paikallishistoriallista arkistoa Villa Junghansissa, os. Leankuja 4, käyttävät myös muut tutkijat. Se on avoinna kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 15–18 tai sopimuksen mukaan. Monet haluavat esimerkiksi tietää, miltä tontti, jolla he nyt asuvat, on näyttänyt. Valokuvakokoelmaa digitoidaan parhaillaan. Luovutettu materiaali järjestetään ja sitä voi tarvittaessa kopioida. Arkistoa hoidetaan edelleen vapaaehtoisin voimin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *