| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Toivomuksena pakolaiskoordinaattori

Kauniaisten kaupunki järjesti tammikuussa kaupungintalolla avoimen keskusteluverstaan kaupungin ja vapaaehtoisjärjestöjen yhteistyöstä pakolaisten kotouttamisessa. Verstas oli avaus kaupungin palvelumuotoiluprosessille, jossa tarkoituksena on kehittää kolmannen sektorin, julkisen sektorin ja yksityisen sektorin yhteistyötä ja maahanmuuttajille suunnattuja palveluita.

Verstaassa jakauduttiin palvelumuotoilija Annaliisa Salmelinin sekä työnohjaaja Saana Nybomin johdolla pienempiin ryhmiin pohtimaan kulttuurieroja, ystävätoimintaa, yhteisiä tiloja ja vapaaehtoistoiminnan koordinointia. Suomalaiseen kulttuuriin perehdyttäminen koettiin tärkeäksi, ja siinä juuri vapaaehtoisten rooli on merkittävä. Yhteinen tekeminen ruuanlaitosta käsitöihin ja liikuntaan ovat tehokas keino saada pakolaiset tutustumaan Suomeen ja oppimaan samalla suomen kieltä. Yhteiset tilat ja kokoontumispaikat tukevat kohtaamisia pakolaisten ja kantaväestön kesken.

Verstaassa todettiin, että vapaaehtoisille pitää tarjota koulutusta ja mahdollisuus tutustua eri pakolaisperheisiin. Ystävätoiminnassa mukana olleilta tuli paljon kiitosta toiminnan mielekkyydestä myös suomalaisille osapuolille. Ystävänä toimiminen edellyttää ainoastaan ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta kohdata uusia ihmisiä. Elekielellä ja huumorintajulla voidaan selvittää monia tilanteita.

Granin lähiapu on tehnyt paljon työtä pakolaisten auttamiseksi, mutta verstaan yhteinen johtopäätös oli, että Kauniaisiin tarvittaisiin pakolaiskoordinaattori, jonka vastuulla olisi koko vapaaehtoistoiminnan koordinointi. Kehitystyön on tarkoitus jatkua mahdollisen hankerahoituksen avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *