| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ungdomar funderar på framtiden

Malin Hasselblatt vann en uppsatstävling för ungdomar i åldern 16–17 år i Gymnasiet Grankulla samskola som Odd Fellows lägret Tre Pelare i Grankulla ordnade i samarbete med Förenta Nationerna.

Bild: Från vänster Kim Grundström, Anni Lindberg (delat andra pris), Lucas Hasselblatt (jaettu toinen sija), Malin Hasselblatt (voittaja) och Hans Johansson. Prisutdelningen var samma dag som gammeldansen. 

Årets rubriker anknöt bl.a. till kulturskillnader, mobbning, gemensamt ansvar, synen på tolerans och FN. En jury på fyra personer läste separat och ovetande om varandra alla uppsatser och de med flest poäng gick vidare till en andra genomläsning.

– Vi gjorde en helhetsbedömning av uppsatserna. Tävlingen var mycket jämn. De bästa gick vidare till en andra omgång och till sist fick vi en vinnare med mycket knapp marginal, säger Hans Johansson från Odd Fellow Tre Pelare.

Malin Hasselblatts rubrik var ”Finns det tillräckligt med tid att rädda världen”?

– Jag har tänkt ganska mycket på de här frågorna, de har väckt tankar för det är ju vår framtid. Vi har dessutom precis haft en geografikurs där vi talade om det, säger Malin Hasselblatt.

Uppsatstävlingen har sina rötter i 1940-talets USA, den kom till på initiativ av presidentfrun Eleanor Roosevelt, FN-delegat och ordförande för FN:s organ för mänskliga rättigheter som också var Odd Fellow. I Finland har tävlingen ordnats i över 20 år med avsikt att informera om FN och Odd Fellows.

Tävlingsbidragen var anonyma, juryn visste inte vem de poängsatte. Det visade sig senare att Malin och hennes tvillingbror Lucas hade fått exakt lika många poäng i den första omgången. Juryn delade ut ett första pris och två tröstepris.

Första pris är en resa till USA i juli, tillsammans med 10–12 vinnare i andra lokala tävlingar i Finland. På programmet står bland annat några dagar på FN:s huvudkvarter i New York och besök till historiska platser och sevärdheter både i USA och i Kanada.

Uppsatstävlingen ordnades i Grankulla senast för ca 10 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *