| KAUPUNKI - STADEN

Ungdomsfullmäktige på stabil grund

Efter några mindre fördröjningar kunde ungdomsfullmäktige äntligen hålla sitt konstituerande möte 8.2.2016. Vid mötet valdes de förtroendevalda för 2016. Binga Tupamäki fortsätter som ordförande och Annina Nyström valdes till vice ordförande.

Vi förde noggranna förhandlingar så att alla intresserade kunde få den nämndplats de önskade. Resultatet blev det bästa möjliga.

Det är både en stor glädje och ett stort ansvar att få fortsätta som ordförande för ungdomsfullmäktige. Glädjen ligger i att mina insatser förra året har uppskattats och att ungdomsfullmäktige har gett mig sitt förtroende också i fortsättningen. Ansvaret är alltid den svårare biten. Ärligt talat känner jag en viss oro för ungdomsfullmäktiges situation och för framtiden. Om man tänker ett år tillbaka så var läget i och för sig sämre, och tillsammans har vi lyckats med en lovande nystart. Ändå har jag en gnagande tanke om att det här inte räcker, för ungdomsfullmäktige har en jättestor potential. Samtidigt har jag också en känsla av att den största utmaningen ännu ligger framför oss, och att det blir min uppgift som ordförande att ta itu med den.

Vi har fått nya och ivriga medlemmar till ungdomsfullmäktige, men sättet vi fick dem på är inte hållbart i längden. De kom via skolornas elevkårer och vi kan lika gärna medge att vi sökte nya medlemmar med ljus och lykta. Här kan ungdomsfullmäktige skylla sig själv, eftersom vi inte har lyckats ordna val som skulle ha väckt tillräckligt intresse bland ungdomarna i Grankulla. Vi hade för få medlemmar förra året, och ingen av oss fick tid över till att ordna val, för det kräver en otroligt stor arbetsinsats. Lyckligtvis är vi flera i ungdomsfullmäktige i år så att vi kan hitta på sätt att aktivera ungdomarna och väcka deras intresse för ungdomsfullmäktige.

Utöver fler intresserade ungdomar behöver vi också de hållbara verksamhetssätt som jag redan nämnde. Ungdomsfullmäktige måste ta modell efter föreningarna. Bokföring, budget, verksamhetsberättelse och verksamhetsplan kan låta som tråkigt pappersarbete, men de är till stor hjälp då man planerar vad man ska göra i framtiden. Jag är trött på att det här ibland känns som lite råddig och halvt påtvingad eftisverksamhet, för jag vill att ungdomsfullmäktige ska fungera som ett riktigt fullmäktige för ungdomarna i Grankulla.

Jag lärde mig en massa under förra året. Med mer erfarenhet och tillsammans med de andra medlemmarna hoppas jag kunna bygga upp ett ungdomsfullmäktige med ännu mera framåtanda. Då kan vi skapa en god grund för verksamheten som kan hålla i många år framåt.

Binga Tupamäki
Ordförande för Grankulla ungdomsfullmäktige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *