| PÄÄKIRJOITUS - LEDAREN

Vad är viktigt under Påsken?

Det viktigaste under Påsken är att bli berörd. Från Skärtorsdagskväll till Annandag Påsk får vi spegla vårt eget liv i Påskens stora händelser.

På Skärtorsdagen samlade Jesus sina lärjungar och firade den första nattvarden med dem. Det handlar om den djupa gemenskapen med varandra, den djupa gemenskapen med Jesus. Under nattvardsgemenskapen tvättar Jesus lärjungarnas fötter; den ledarskapsmodellen är inte föråldrad. Sedan blir Jesus förrådd av Judas. Här börjar Jesu väg mot lidande och död. Jesus led för mänskligheten, för oss. Korsets symbol förändrades från ett fruktat avrättningsredskap till förlåtelsens symbol.

Mänskligheten har inte förändrats, eller har den? Då vi ser på världen idag är det också svek, lidande och död vi ser i stor mängd. Vad skall vi då göra? Fokus behöver först finnas på oss själva. Under Påskhelgen inbjuds vi till kyrkan för att på Skärtorsdag beröras, få del av Jesu kropp och blod samt känna gemenskapen kring nattvardsbordet. På Långfredag får vi bli berörda över Jesu kärlek på korset. På Påsknatten får vi minnas vårt dop och bli välsignade med dopfuntens vatten. På Påskdagen firar vi uppståndelsens fest – Livet segrar. Då vi är ute i naturen berörs vi av det nya livet som gror. Videkvistarna har slagit ut, snödroppen har kommit fram och våren talar om att livet segrar. Vid slutet av påskhelgen påminner Annan dag Påsk om hur vardagen med Jesus ser ut. Vi behöver gemenskapen, förlåtelsen, bekräftelsen och glädjen för att i vår vardag kunna leva ut det vi innerst inne är. Eller för att sammanfatta föregående mening: Vi behöver bli älskade för att kunna älska. Det finns mycket som görs för att lindra nöd. Det görs t.ex. på sjukhus, socialbyråer, i medborgarorganisationer, i kyrkan, som grannhjälp, insamlingar eller stöd till en okänd. Varför görs så mycket gott? Det enkla svaret är: för att nöden finns.

Men Påskens budskap handlar inte bara om oss och hur vi lever vår vardag. Påskens budskap är också befrielsens och uppståndelsens budskap. Den himmelska verkligheten är den fullkomliga gemenskapen, den helande förlåtelsen, den eviga bekräftelsen och glädjen som aldrig tar slut. Men tills dess lever vi i en verklighet där ljus och mörker finns om vartannat. Jesus kom också till en värld där gott och ont, ljus och mörker blandades om vartannat. Jesus verkade i det lilla, han predikade, botade sjuka, gav kvinnor och barn ett värde de inte tidigare haft, stod emot de som gjorde fel och förlät synder. Men han var mer än en inspiratör och föregångare. Jesus lovade att vara med oss alla dagar. Då Jesus uppstod besegrade han döden.

Inbjudan att fira Påsk är dels en inbjudan till det goda i en splittrad värld och dels en inbjudan till en gemenskap som också bär genom dödens portar.

Välsignad Påsk !

Ulrik Sandell
kyrkoherde

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *