| PÄÄKIRJOITUS - LEDAREN

Heureka! Knäckfrågan är löst!

Nyland har konstaterats vara alldeles för stort jämfört med de övriga landskapen då vårdområdena skissas upp, men nu har någon kommit på att vi redan har den välfungerande delegationen för huvudstadsregionen. Grankulla och de tre stora kommunerna i huvudstadsregionen har samarbetat ända sedan juni 2004 inom många samhällssektorer, se www.helsingforsregionen.fi.

Statens tjänstemän gav HS-regionens fyra stadsdirektörer i uppdrag att ta fram en enhällig vårdservicelösning för områdets befolkning. Från ord till handling, och snabbt har det gått. Om allt går väl, godkänns förslaget sedan i kommunernas fullmäktige. Grankulla kan räkna med betydligt större fördelar i den här bekanta verksamhetsmiljön än i en regionförvaltning för hela Nyland. Kanske vi lyckas förhandla fram vårdtjänster som närservice, såsom nu. Vår hälsostation, som saneras som bäst, får nu åtminstone en starkare ställning.

Vi ska dock inte glömma bort den redan nu välfungerande axeln mellan privat och offentlig hälso- och sjukvård: Hemkommen från en södernresa hade jag feber och sökte mig på kvällen till en privat läkare.

”I morgon bitti till den här avdelningen på Mejlans”, sade läkaren och gav en lapp. Jag frågade vem som skulle ta hand om mig där. Svaret lydde: ”Jag”. En annan gång blev jag kallad till mottagningen på ett privat sjukhus där min höft hade opererats medan min försäkring ännu var i kraft. Läkaren bedömde att det behövdes en ny operation, eftersom det läckte ut kobolt och krom i blodet. Remissen gick till Pejas, och efter tre veckor satt jag med läkaren och planerade tiden för operationen. Tre gånger ändrade jag själv sedan tiden, och jag fick också själv välja opererande läkare. Valfrihet är en viktig fördel då man planerar den egna vården! Vi ska alltså inte i vår reformiver göra av med delar som fungerar och kasta ut barnet med badvattnet!

TAPANI ALA-REINIKKA
STADSFULLMÄKTIGES FÖRSTA VICE ORDFÖRANDE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *