| KAUPUNKI - STADEN

R-kiosken sköter snart posten i Grankulla

Posten i Grankulla stänger sina dörrar på fredag. Det är R-kiosken vid Köpcentrum Grani som sköter posttjänsterna från och med måndag klockan 10.

Köpman Mari Hinkkanen säger sig vara redo för de nya utmaningarna efter att ha gått Postens utbildning.

– Kunderna har redan försökt hämta paket till oss, trots att vi inte ännu ens tagit över posttjänsterna!

– Hos oss kan man köpa en liten gåva, paketera den med presentpapper hos oss och skicka iväg den. Behändigt och snabbt.

– Brevpapper och frimärken säljer vi förstås också. Här kan man också passa på att dricka av vårt jättegoda kaffe, uppmanar Hinkkanen.

Ett lagerutrymme lika stort som hela butikslokalen finns för att lagra försändelser som väntar på att kunden eller Posten plockar upp dem.

Postens paketbil hämtar alla försändelser från R-kiosken alla vardagar kl. 17. På veckosluten är det ingen avhämtning så ett brev som hämtas efter kl. 17 på fredag väntar till måndag kl. 17 på att åka vidare.

IlmoitusR-kiosken med adress Grankullavägen 7 sköter postförsändelserna från och med måndag 18.4 kl. 10. R-kiosken betjänar i alla ärenden kl. 7-21.30 vardagar, 8-21.30 lördagar och 9-21.30 söndagar. Postens paketautomat betjänar också i S-market norra med adress Stationsvägen 1.  R-kiosken med adress Grankullavägen 7 sköter postförsändelserna från och med måndag 18.4 kl. 10. R-kiosken betjänar i alla ärenden kl. 7-21.30 vardagar, 8-21.30 lördagar och 9-21.30 söndagar. Postens paketautomat betjänar också i S-market norra med adress Stationsvägen 1.

Slutet på en era

Stämningen är helt annorlunda när fotografen Jyri Laitinen och jag kliver in i postens lokal.

Många hyllor gapar tomma och påskkorten som ännu står uppradade vid den högra långväggen skvallrar om en svunnen tid då folk ännu skickade kort och brev till varandra i stor skala.

En herreman som vill bli kallad ”en trogen kund” köper frimärken och berömmer den vänliga och sakkunniga service han under årens lopp alltid fått av Marianne Niemi och Benita Oksanen – som båda har betjänat även på svenska.

Kunderna oerhört fina

Niemi och Oksanen säger att de är sorgsna men tacksamma för att ha fått jobba med så många oerhört fina kunder i Grankulla under årens lopp.

– Många har tårögda kommit och tackat oss för trogen tjänst, berättar Oksanen. Samtidigt är de oroliga för hur postens tjänster kommer att skötas i framtiden.

– Mycket sakkunskap behövs. Vi har haft ett stort ansvar och en stor del av vår arbetstid har gått åt till att utreda olika oklarheter, säger Niemi.

De är båda över 60 år och skulle ha blivit pensionerade som 63-åringar.

Istället blev radarparet uppsagt efter samarbetsförhandlingar som inleddes förra våren. De hade fått möjligheten att ta emot 4-timmars dagligt jourjobb som inhoppare där det skulle ha behövts.
Båda tackade nej till erbjudandet och skrattar lite ironiskt om att de nu blir ”hemmafruar”.

Sorgligt men tidens melodi

Kunderna vi träffar utanför postlokalen och i R-kiosken nedanför önskade de anställda lycka till i framtiden.

– Visst är det sorgligt främst för att Postens damer alltid har varit så otroligt vänliga och hjälpsamma. Vad ska det bli av dem nu? Själva Postens tjänster blir säkert välomhändertagna och R-kioskens öppethållningstider är ju överlägsna Postens, säger 83-åriga Pirkko Koivisto.

– Att postens tjänster övergår till andra aktörer som R-kiosken är normal utveckling, säger Jussi Partanen som har köpt en vårglass i R-kiosken. I vagnen sover 3 månader gamla sonen Johannes. Partanen har själv under studietiden extraknäckt som postiljon.

Ilmoitus– Ändå är jag inte nostalgisk. Det här är tidens melodi. Det som kommer att ha betydelse i framtiden är vem som har hand om näthandeln, det är stort.

Postens hyllor gapade tomma en vecka före stängningsdags då nya varor inte längre beställdes. Postens hyllor gapade tomma en vecka före stängningsdags då nya varor inte längre beställdes.

Var förhandsrösta?

I och med att Postens verksamhet i Grankulla upphör kommer platsen för förhandsröstningen vid allmänna val att ändras och den följer alltså inte automatiskt med till R-kiosken.

Stadsstyrelsen besluter alltid skilt för varje val var förhandsröstningen ordnas.

– Oberoende av var förhandsröstningen sker kommer det även fortsättningsvis att vara möjligt att rösta i Grankulla på ett ställe som är tillgängligt för alla och öppet dagligen, framhåller stadsjuristen, centralvalnämndens sekreterare Lena Filipsson-Korento.

– Servicenivån påverkas alltså inte, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *