| KULTTUURI -

Kauniaisten orkesteri – Rahmaninov

Villa Junghansin uuden osan salissa vallitsee hallittu hulina. Soittimia kuoritaan esille, nuottitelineitä pystytetään ja rumpuja kärrätään varastosta. Seinustan tuolipinot hupenevat – viulisteilla on yksinoikeus käsinojattomiin.

Kapellimestarin ympärille alkaa muodostua tuolikaari kun reilut 40 soittajaa järjestyvät kukin omiin soitinryhmiinsä. Salin täyttää instrumenttiäänten kirjo viimeisten viritysten myötä. Kauniaisten orkesterin harjoitus on alkamassa.

Tänään hiotaan huhtikuun konserttiin Sergei Rahmaninovin toisen sinfonian kahta ensimmäistä osaa. Orkesterin kapellimestari Tuomas Rousi on työkiireiden vuoksi estynyt ja häntä tuuraa orkesterille entuudestaan tuttu Jackie Shin.

– Koko orkesterin harjoitusten ohella stemmoja on hiottu sektioharjoituksissa ja nyt näitä palasia liimataan yhteen – kellosepän tarkkuudella, orkesterin puheenjohtaja, sellisti Sakari Kuusi kertoo ja lisää:

– Rahmaninovin toinen sinfonia on vähemmän soitettu, vaativa mutta kiitollinen. Saattaa olla, että joillain on mahdollisuus päästä soittamaan tämä teos vain kerran elämässään.

IlmoitusEi ihan tavallisimpia teoksia

Kauniaisten orkesterin perustaja, käyrätorvea soittava Leif Lukander kertoo orkesterin konsertoivan kaksi kertaa vuodessa.

– Ohjelmisto valitaan siten, että kaikille löytyy soitettavaa. Pyrimme löytämään suurten mestareiden harvoin soitettuja teoksia sekä vähemmän tunnettujen säveltäjien töitä.

Orkesteri on kokoonpanoltaan sinfoniaorkesteri, jonka konserttivahvuus on runsaat 50 soittajaa. Kokoonpanoa täydennetään avustajilla silloin kun tarvitaan harvinaisempia soittimia.

– Esimerkiksi ykköspasunisti Ayako Higurashi avustaa tässä konsertissa, Lukander kertoo.

Tiukkaa muttei ryppyotsaista

Kapellimestari kertoo soitettavan kohdan ja sitten se alkaa. Kolmen sekunnin päästä hän pistää pelin poikki. Sama toistuu.

– Fortissimo, hän painottaa.

Sitten soitettavat osuudet pitenevät. Maallikkona on vaikea ymmärtää, miksi moiset keskeytykset, sillä kuulemani hivelee korvia ja kylmät väreet saavat ihon kananlihalle. Jousisoittimien osuus on kepeän romanttinen kunnes patarumpu pamauttaa mielikuvan toiseksi. Muut instrumentit tulevat mukaan. Tunnelataus on dramaattinen ja vahvan väkevä. Soittajien ilmeet kertovat äärimmäisestä keskittymisestä.

Näin edetään osuuksista toiseen. Sitten on tauko ja iloinen puheensorina sekä nauru täyttävät aulan.

– Ei tämä ryppyotsaista touhua ole vaikka tosissamme soitammekin, Lukander kertoo.

Amatöörejä ja ammattilaisia

– Rikkautena on soittajien moninainen kirjo: meitä on eri-ikäisiä eri kansallisuuksista, miehiä ja naisia, musiikin opiskelijoita, harrastajia ja ammattimuusikoita, joista osa eliittiorkesterissa tehdyn pitkän uran jälkeen lopettaneita, Lukander listaa.

Kauniaisten orkesteri harjoittelee Sergei Rahmaninovin toista sinfoniaa tulevaa konserttia varten. Grankulla orkester repeterar Sergej Rachmaninovs andra symfoni inför den kommande konserten.
Kauniaisten orkesteri harjoittelee Sergei Rahmaninovin toista sinfoniaa tulevaa konserttia varten.

– Tiukkojen kapellimestareiden ohella nämä viimeksi mainitut vähintäänkin pitävät huolen laatuvaatimuksista, Lukander naurahtaa.

– Kauniaisten orkesteri on Espoon ja Kauniaisten alueen ainoa vakituinen aikuisten harrastajien sinfoniaorkesteri ja hyvä vaihtoehto etsiytyä entisen tai uuden musiikkiharrastuksen pariin, Lukander vinkkaa kaikille musiikinystäville.

Tauko on pidetty ja harjoitukset jatkuvat. Sinfonian neljäs osa on kuulemma teknisesti teoksen haastavin – siinä ei soittajille löysiä hetkiä heru. Sitä ei tänä iltana harjoiteltu, mutta varmasti hiotaan moneen otteeseen ennen 24.4.järjestettävää konserttia Kauniaisten Uudella Paviljongilla.

Kuulen sen sitten siellä.

Konsertissa esitetään lisäksi Mozartin 4. käyrätorvikonsertto, solistina Jukka Harju.

Kauniaisten orkesterin kotisivut
Kauniaisten orkesteri Facebook

Sinfoniaa Granissa

Kauniaisten orkesterin konsertti, joht. Tuomas Rousi, sol. Jukka Harju
Mozart: Käyrätorvikonsertto nro 4, Rahmaninov: Sinfonia nro 2
Uusi Paviljonki su 24.4. klo 18
Liput 20/15 e ovelta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *