| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Asylsökande på vedtalko

Sannfinländarnas fullmäktigegrupp i Grankulla har redan två gånger i april och maj ordnat med vedtalko för asylsökande från Evitskog.

På mottagningscentralen i Evitskog i Kyrkslätt har man dragit i gång ett projekt i arbetslivsorientering för att skola in asylsökande i det finländska arbetslivet. Alla asylsökande som är intresserade kan delta.

***

De asylsökande hade ett stort behov av att göra något och upplevde den intressanta sysselsättningen i den nya omgivningen som meningsfull. Trädstammarna var färdigt uppsågade och under talkona lärde medlemmar i fullmäktigegruppen ut hur klyvningsmaskinen och motorsågar används.

De asylsökande hade före jobbet fått tillbörlig säkerhetsutrustning och flyttade de stadiga klyvningsmaskinerna på 200 kilo i skogsterrängen invid högen av vedträn ackompanjerade av skallande jalla jalla-rop (på svenska ungefär heja heja).

Talkoarbetet var snabbt utfört.

Den första talkogången i april återvände de asylsökande följande dag med ännu flera deltagare. Alla villiga fick inte ens plats i de skjutsande bilarna. Därför ordnades ytterligare ett tillfälle i maj.

Under kaffe-, mat- och tobakspauserna bekantade asylsökandena sig med finländarna och deras seder och mat. Dessutom fick de under det första talkot följa med hur en över 80-årig kvinna vinterbadade!

En del av talkoarbetarna höll en bönestund mellan varven.

– De asylsökande var mycket nöjda över att de fick arbeta tillsammans med finländare, säger chefen på Evitskog, FRK:s Pekka Sinisalo.

Fullmäktigegruppens tanke var att förena nytta med nöje; integrationen av asylsökande blir effektivare genom arbete och av att jobba tillsammans.

Och vedtalkon – ja de lär inte ta slut i första taget i Finland…

Förfrågningar om talkoarbetare kan riktas till mottagningscentralen i Evitskog: evitskogvok@vokki.fi

MARIA SUNDELL & NINA WINQUIST, övers.

One thought on “Asylsökande på vedtalko

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *