| KAUPUNKI - STADEN

110-vuotiasta juhlitaan uusilla syreeneillä

Kauniaisten juhlavuoden kunniaksi puistoihin istutetaan 110 uutta syreeniä, 11 erilaista lajiketta. Harva muu pensas vetää vertoja syreenien alkukesän kukkaloistolle ja huumaavalle tuoksulle.

Syreeni on monimuotoinen ja kestävä, vanha perinnekasvi, jonka käyttö Suomessa on alkanut jo 1700- luvulla. Syreeni sopii erityisen hyvin perinteisen huvilakaupungin maisemakuvaan.

Valtakunnallisena vihervuonna 2016 maisemoidaan myös Sansinpellon puistoalue Kauniaistentieltä Forsellesintielle, kunnostetaan Puutarhatien risteyksen viheralue sekä rakennetaan hautausmaalle uusi reuna-aita, huoltoalue sekä lohkoja rajaava kuusiaita ennakoimaan tulevaisuudessa tapahtuvaa hautausmaan käyttöalueen laajennusta.

Vihervuonna viimeistellään myös viime vuonna rakennettu Venevalkamantien puisto, jonne istutetaan tyrnejä ja luumupuita viime vuonna istutettujen kirsikka- ja omenapuiden sekä marjapensaiden lisäksi.

Näiden hyötykasvien sato on tarkoitettu kaikkien puistossa kävijöiden nautittavaksi.


Bensowinlammen sudenkorennot ovat saaneet seurakseen salaperäisiä korentohahmoja.

Perhonen ja lintuja

Tänä vuonna kaupungin kesäkukkasommitelmista voi löytää eläinhahmoja: kaupungintalon edustan kukkaryhmästä muodostuu perhonen ja Tunnelitien risteyksen kukista suuria lintuja.

Monet teemavuoden kesäkukkaistutuksista on suunniteltu houkuttelemaan perhosia ja pölyttäjähyönteisiä. Pääkasveiksi istutetaan tänä vuonna erilaisia begonioita, maanpeittopetunioita, pelargoneja, verbenoita ja koristeheiniä.

Näiden peruskasvien lisäksi kokeillaan myös erikoisia lajikkeita.

Viime vuoden uutuuden, erinomaisesti kasvaneen aurinkoliisan Impatiens sunpatiens käyttöä jatketaan.

Kukkavene kelluu taas Gallträskillä

Suuret kukka-amppelit ripustetaan Kauniaistentien, Tunnelitien ja Helsingintien liityntäpysäköintialueen valopylväisiin.

Gallträskin erikoisuuteen, kelluvaan kukkaveneeseen istutetaan jälleen komeita risiinejä sekä veneen haastavassa kasvuympäristössä hyvin menestyviä hämähäkkikukkia ja pelargonioita.

Thurmaninpuistoon istutetaan erityisesti perhosia houkuttelevia kasvilajeja, kuten suureksi kasvavaa narsissitupakkaa, joka tuoksuu iltaisin ihanasti.

Syksyllä vuorossa on kukkasipulien istutustalkoita mm. koulujen, Villa Junghansin ja Kaunialan sairaalan piha-alueilla. Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla ja juhlavuoden keväänä Kauniainen tulee kukkimaan mm. sinisin ja valkoisin krookuksin.

Mukaan kukkaloiston luomiseen on lupautunut Kauniaisten koululais- ja eläkeläisryhmiä. Kaunialan kukkasipulit tulevat lahjoituksena pääkaupunkiseudun kaupungeilta ja talkoovoimina toimivat kaupunkien työntekijät.

Metsiä hoidetaan harkiten ja lahopuuta säästäen

Kaupungin metsiä hoidetaan pääasiassa talvisin sekä loppukesällä lintujen pesimäajan jälkeen. Herkimmillä alueilla on saatu hyviä kokemuksia hevostyövoiman käytöstä.

Kaupungilla ei ole lainkaan talousmetsää ja puiden kaatoja tehdään vain harkiten luonnonhoitosuunnitelman mukaan. Pääosin kaadetaan huonokuntoisia ja vaarallisia puita kulkuväylien varsilta ja tonttien reunoilta. Harvennustöitä tehdään puiden ja puuntaimien elinvoimaisen kasvun mahdollistamiseksi.

Kauniaisten metsissä on havaittavissa muutoksia: vanhojen kuusikkojen tilalle on leviämässä jaloja lehtipuita, ja erityisesti tammentaimia voi löytää laajalti ympäri kaupungin metsiä.

Tiheikköjä kuitenkin myös säilytetään paikallisiksi pesimäpaikoiksi ja suojavyöhykkeiksi.

Luonnonhoitosuunnitelman mukaisesti lahoja puita jätetään metsien keskiosiin tarkoituksella ekologisesti monimuotoisen elinympäristön turvaamiseksi, joko maapuiksi tai pystykeloiksi.

Lahopuissa elävä lajisto ei aiheuta vaaraa elävälle puustolle ja lahopuu onkin tärkeä osa monimuotoista metsäympäristöä.

Lahopuu tarjoaa elinympäristön ainakin 5000 metsäluonnon eliölajille Suomessa.


2016 ON VIHERVUOSI
TOIMI LÄHIYMPÄRISTÖN HYVÄKSI. Vuosi 2016 on ympäristöministeriön nimeämä valtakunnallinen teemavuosi, Vihervuosi, jota vietetään nyt viidettä kertaa. Vihervuoden pääteemana on Kestävä suomalainen maisema.

Vihervuoden motto Minun maisemani – maalla ja kaupungissa tarkoittaa, että kyse on meidän kaikkien lähiympäristöstä.

Teemavuoden tavoitteena onkin innostaa ihmiset ja yritykset toimimaan oman lähiympäristönsä hyväksi.

HAE KESTÄVÄ KOTIPIHA –ESITE KAUPUNGINTALOLTA. Viherympäristöliitto ry on julkaissut Kestävä kotipiha -esitteen Vihervuoden kestävän ympäristörakentamisen teemaan liittyen. Ideana on esitellä ratkaisuja, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta omassa pihassa. Julkaisussa esitellään perhospuutarha, hyönteishotelli, lahopuutarha, sadepuutarha ja viherkatto sekä annetaan käytännön toteutusvinkkejä. Viherympäristöliiton mukaan pienilläkin teoilla on merkitystä, kun halutaan edistää eri eliölajien viihtymistä rakennetussa ympäristössä. Esitettä voi noutaa kaupungintalon aulasta.

YHTEISHANKE ESITTELEE PUISTOJA. Viikon puistot on Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan Vihervuonna toteutettava yhteishanke, jossa kaupungit esittelevät vuoroviikoin yhden puistonsa. Kauniaisista mukana ovat viikolla 31 Thurmaninpuisto Kauniaistentien länsipäässä ja viikolla 36 Bensowinpuisto Bensowinkujan tuntumassa. Esittelyviikolla puistoista julkaistaan tarinoita kaupunkien nettisivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *