| - EKONOMI

Lilla Café Finessen väcker stora förväntningar

– Att vi på bara några veckor har lyckats få stamkunder är otroligt och överträffar våra förväntningar mångfalt, berättar en strålande glad och synbarligen stolt Kristian von Essen.

Vi sjunker ner i det sköna mormorsmöblemanget i hörnet för att tala om hur en tom lokal på 31 kvadrat verkar ha funnit sin optimala funktion i och med att familjen von Essen slog till.

Ja, finurligt och fyndigt är även namnet Café Finessen, som både på svenska och finska fungerar på många olika plan.

Som på beställning sveper Johan Hedström in för att ”uppleva stället”.

– Jag har stora förväntningar, kaffet här lär vara helt super.

De som svischat förbi i sina bilar eller sprungit mellan busshållplatsen på östra sidan Tunnelvägen och tåget har knappast ens lagt märke till stället förut. Länge var det märkt av en stor gul-svart banner ”uthyres”. Det visade sig att hyresvärden var ytterst möjlig och hyran skälig.

– Den klassiska regeln är att det finns tre saker som påverkar hur ett kafé klarar sig; läget, läget och läget, konstaterar von Essen.

– 80 meter upp till tågstationen, 80 cm till busshållplatsen är det bästa tänkbara läget. En likadan lokal vid t.ex. bibban skulle inte ha en chans.

In stegar journalisten Jarmo Mäkäläinen, han går en kurs i skapande ordkonst på Työväen Akatemia och har några minuter mellan han byter från Helsingforståget till 109:an – en typisk kund, alltså.

Sådana som han kan ha nytta av skärmen invid fönstret och som, at a glance, visar all trafik till och från Grankulla i realtid med tydliga minutmarkeringar för förseningar.

Familjeföretag

Och läget, det upptäckte von Essen när han i jobbet för Kaffecentralen scoutade nya lokaler i Munksnäs, Berghäll, Grankulla.

Efter att ha varit med om att ha grundat det expanderande företaget för snart 25 år sedan har han sedan en avstickare till norskägda Primulator återvänt ”hem” till Kaffecentralen med titeln utvecklingsdirektör.

– Jag har engagerat praktiskt taget hela familjen, skrattar von Essen.

– Min hustru Jessica på morgonen eller kvällen när hon kan, man måste vara två kl. 6.30-8.30. Tre av mina fyra barn jobbar här, Line, Matilda och Peik. Den enda som kommit undan är vår yngsta 13-åriga son Malte.

Anni Kåhre och Jannica Savander hjälper till då och då.

Att skapa nytt känns särskilt bra för von Essen just nu; efter att för två år sedan ha fått diagnosen leukemi är sjukdomen nu under kontroll tack vare mediciner och regelbunden behandling.

Öppnar tidigt

Kristian von Essen säger att det är viktigt att kaféet öppnar redan klockan 7, tidigare än exempelvis Subway mittemot.

För närvarande håller man öppet till kl. 19 på vardagar samt några timmar på lördagen. Öppethållningstiderna kan ändras om det är jättetyst under sommaren.

Ett frukostpaket i kontinental stil med croissant, kaffe/te och ett glas juice står på menyn- priset varierar beroende på vilket kaffe kunden väljer: Med filterkaffe blir det 5 euro, med cappuccino 6 och latte 7.

– Latten är dyrare för att den innehåller två shots kaffe och en större mängd mjölk.

La Marzocco-pressat

Nu är Johan Hedström på väg ut och säger att han är mäkta imponerad.

– Här drack jag en underbar Mokaflor och hem köpte jag en påse Dolce Vita.

De så kallade specialkaffena som serveras på Finessen pressas genom espressomaskinernas Rolls Royce, La Marzocco. Den tillverkas i Florens, där Kristian von Essen själv ett flertal gånger bevittnat hur varenda komponent späns fast för hand.

På menyn står också tre beprövat fräscha och smakliga smoothies som tillverkas med top notch –blendern Vitamix enligt döttrarnas recept; hur skulle det vara med en djungelkyss, grön smoothie eller yohito?

– Allt är färskt utom jordgubbarna och mango som måste hållas frysta.

Aj att varför Kaffecentralen inte nappade på lokalen, men von Essens gjorde det?

Lokalen var för liten för Kaffecentralens koncept, men lämplig för ett familjeföretag som vill satsa på att få lite flärd och fart till Grankulla.


ÖVER 20 ÅR I BRANSCHEN
Det behövdes antagligen ett vant “kaffespanaröga” som återflyttade Grankullabon Kristian von Essens för att upptäcka det geniala läget för ett café med ”drick-och-stick”-koncept. von Essen är bland annat känd för att ha drivit Café Kafka vid Svenska teatern tillsammans med frun Jessica Parland-von Essen och goda vänner, samt för att senare ha grundat Kaffecentralen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *