| TALOUS -

Pieni Café Finessen herättää suuria odotuksia

– Se, että olemme vain parissa viikossa onnistuneet saamaan kanta-asiakkaita, on uskomatonta ja ylittää odotuksemme moninkertaisesti, kertoo iloinen ja ylpeä Kristian von Essen.

Istahdamme nurkassa sijaitsevaan isoäidinaikaiseen kauniiseen kalustoon juttelemaan siitä, miten 31 neliön tyhjään liiketilaan on nyt löytynyt ihanteellinen toiminta, kun perhe von Essen iski siihen silmänsä. Nimeksi kahvila on saanut Café Finessen, joka toimii sekä ruotsiksi että suomeksi monella tasolla.

Kuin tilauksesta sisään pyyhältää Johan Hedström ja haluaa ”kokea paikan”.

– Odotukset ovat suuret, kahvi täällä on kuulemma superhyvää.

Ihmiset, jotka ovat suhahtaneet ohi autoissaan tai juosseet Tunnelitien itäpuolella olevan bussipysäkin ja junan väliä, ovat tuskin edes huomanneet paikkaa aikaisemmin. Se oli pitkään merkitty kelta-mustalla ”vuokrataan” -julisteella. Osoittautui että vuokranantaja suhtautui kahvilatoimintaan kiinnostuksella ja vuokra olisi kohtuullinen.

–Perinteisen säännön mukaan siihen miten kahvila pärjää, vaikuttaa kolme asiaa: sijainti, sijainti ja sijainti, toteaa von Essen.

– 80 metriä juna-asemalle ja 80 cm bussipysäkille on paras ajateltavissa oleva sijainti. Samanlaisella liiketilalla esimerkiksi kirjaston vieressä ei olisi mitään mahdollisuuksia.

Sisään astuu toimittaja Jarmo Mäkäläinen. Mäkäläinen käy luovan kirjoittamisen kurssia Työväen Akatemiassa ja hänelle jää joitain minuutteja kun hän vaihtaa Helsingin-junasta bussiin 109 – malli-asiakas siis.

Hänen kaltaisilleen voi olla hyötyä ikkunassa olevasta näyttöruudusta, josta yhdellä silmäyksellä näkee reaaliaikaiset aikataulut liikenteestä Kauniaisiin ja Kauniaisista pois, myös mahdolliset myöhästymiset minuutin tarkkuudella.

Perheyritys

von Essen löysi kahvilan paikan kun hän työssään Kaffecentralenissa etsi uusia tiloja Munkkiniemestä, Kalliosta, Kauniaisista. Essen oli perustamassa Kaffecentralenia 25 vuotta sitten ja toimi pitkään kasvavassa yrityksessä, teki syrjähypyn norjalaisomistuksessa olevaan Primulatoriin, mutta on nyt palannut ”kotiin” kehitysjohtajaksi.

– Café Finesseen olen valjastanut melkein koko perheeni, nauraa von Essen.

– Aamuisin ja iltaisin vaimoni ja minä pyrimme olemaan paikalla, klo 6.30-8.30 täällä on oltava kaksi. Kolme neljästä lapsestani työskentelee täällä, Line, Matilda ja Peik. Ainoa, joka on päässyt pälkähästä on nuorimmaisemme, 13-vuotias poika Malte.

Anni Kåhre ja Jannica Savander auttavat silloin tällöin.

Uuden luominen tuntuu von Essenistä erityisen hyvältä juuri nyt. Kaksi vuotta sitten saadun leukemia-diagnoosin jälkeen sairaus on hallinnassa, kiitos lääkkeiden ja säännöllisten hoitojen.

Avaa aikaisin

Kristian von Essen sanoo että on tärkeää että kahvila avaa jo kello 7, aikaisemmin kuin esimerkiksi Subway vastapäätä. Toistaiseksi kahvila on auki arkisin klo 19 asti ja lauantaisin joitain tunteja. Aukioloajat voivat muuttua jos kesällä on kovin hiljaista.

Listalla on aamiaispaketti mannermaiseen tyyliin ja siihen kuuluu croissant, kahvi tai tee ja lasi tuoremehua – hinta vaihtelee sen mukaan millaisen kahvin asiakas valitsee: suodatinkahvin kanssa 5 euroa, cappuccinon 6 ja laten 7.

– Latte on kalliimpi koska se sisältää kaksi kahviannosta ja suuremman määrän maitoa.

La Marzocco -puristettua

Nyt Johan Hedström on matkalla ulos ja sanoo, että hän on erittäin vaikuttunut.

– Täällä join ihanaa Mokafloria ja kotiin ostin paketin Dolce Vitaa.

Niin kutsutut erikoiskahvit puristetaan La Marzoccolla, espressokoneitten Rolls Roycella. Sitä valmistetaan Firenzessä, jossa Kristian von Essen on useamman kerran ollut todistamassa, miten jokainen osa kiristetään käsin.

Listalla on myös kolme taatusti tuoretta ja maukasta smoothia, jotka valmistetaan Vitamixin huipputason blenderillä tyttärien reseptin mukaan; saisiko olla viidakkosuudelma, vihreä smoothie tai yohito?

– Kaikki ainekset ovat tuoreita paitsi mansikat ja mango, jotka täytyy säilyttää pakastimessa.

Ai niin, miksi Kaffecentralen ei napannut tätä tilaa, mutta von Essen teki sen?

Tila oli liian pieni Kaffecentralenin konseptille, mutta sopiva Kauniaisiin kunnon meininkiä haluavalle perheyritykselle.


YLI 20 VUOTTA ALALLA
Kauniaisiin palanneen Kristian von Essenin kokemus alalta auttoi häntä löytämään loistavan paikan ”juo-ja-poistu” -konseptin kahvilalle. von Essen on tunnettu muun muassa siitä, että hän piti puolisonsa Jessica Parland-von Essenin ja ystäviensä kanssa Svenska Teaternin tiloissa sijainnutta Café Kafkaa samoin kuin siitä, että hän myöhemmin perusti Kaffecentralenin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *