| URHEILU - IDROTT

Graniflickor med i framgångsrikt Esbolag

EBK Tiikerit för 03 –födda flickor från Esbo, Grankulla och Kyrkslätt deltog och vann mästerskapet i sin åldersklass i den 35. Dana Cup –fotbollsturneringen. Turneringen spelades 25.–30.7. på Jylland i Hjörring, Danmark.

I F03 –åldersklassen spelade totalt 44 lag, de flesta lagen kom från Norge, övriga lag kom från Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Slovakien, Island och USA.

EBK spelade sex hårda matcher med härlig attityd och fint samspel för att nå finalen och vann samtliga med målskillnaden 17-1. Finalen som spelades på Fortuna Hjörrings stadion inleddes med inmarsch, nationsflaggor och nationalsånger för Finland och Danmark, eftersom finalmotståndaren var det lokala Fortuna Hjörring, fjolårsvinnarna.

Matchen streamades och hemmafansen kunde följa med matchen i realtid. Första halvleken var nervöst spel från EBK –flickorna och vid halvtid låg laget under med 0-2. Lagets tränare, Jyrki Kalmari peppade laget för andra halvlek, flickorna kom på plan med en otrolig kämpa-anda och det var mer eller mindre en tidsfråga när kvitteringen skulle komma. 8 minuter före full tid var det äntligen dags för 1-2 målet och lagets press fortsatte tills laget utjämnade matchen med bara 3 minuter kvar. Därefter spelades en 2 x 5 minuters förlängning för att få fram en vinnare, här var Esbo –flickorna klart bättre än motståndarna och den finska supporterskaran fick njuta av ytterligare två vackra mål. När matchen blåstes av, var det inget tvivel om vilket lag som hade förtjänat segern med 4-2 och därmed är laget ett av de få finska lag som någonsin lyckats erövra Dana Cup!

Laget har, trots flickornas ringa ålder en imponerande meritlista;
Stadi Cup vinnare 3 ggr, Hesa Cup vinnare 2 ggr, Örebro Cup vinnare 1 ggr samt vinnare i Masto Cup, Hippo Cup och ett tiotal andra turneringar. Laget vann Nylands distriktsmästerskap i våras och kvalificerade sig att delta i en serie som spelas fr o m augusti mellan de bästa lagen från Södra och Västra Finland.

Lagets långtida målsättning är att spela om första officiella FM om två år, denna turnering är namngiven efter Finlands hittills mesta damfotbollsspelare, Laura Kalmari. Hon är också lagets ”gudmor” som deltar då och då i lagets träningar och naturligtvis en stor förebild för flickorna.

Jättelik juniorturnering
Turneringen är den tredje största juniorturneringen i världen, i år med över 1 000 lag från 45 olika länder. Turneringen drar över 30 000 människor till Hjörring med omnejd och alla matcher spelas på naturgräs på över 100 planer! Arrangemangen är verkligen proffsiga och fotbollen är med överallt i gatubilden.

Turneringen inleds med en invigningsceremoni där olika lag från hela världen marscherar in på Fortuna Hjörrings stadion under nationsflaggor, helt som i OS. Festligt och otroligt insiprerande för flickorna som fick synlighet på videon från invigningen samt i lokala pressen dagen därpå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *