| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Hon tolkar starka känslor

Lördagen 29.10 ska det festas ordentligt. På kvällskonserten uppträder artister med anknytning till Grankulla. Pamela Kilpeläinen är en av dem!

Vem är du?
Jag är Pamela Kilpeläinen, sångare/ sångtextförfattare (låtskrivare) och företagare från Helsingfors.

Hur kommer det sig att du valde Träskmossen som fotograferingsplats när jag bad dig välja din favoritplats i Grani?
Naturen betyder mycket för mig och inspirerar också när jag gör musik. Jag upplever att naturen jordar människan och ger den bästa avlappningen mitt i den stressiga vardagen. Jag njuter av att röra mig i naturen och fångar med iver också naturfenomen och landskap på bild.

Kommer naturen till uttryck på något sätt också på konserten i Grani?
Jag kommer att framföra Messages-stycket från min och Heikki Sarmantos gemensamma skiva When I Was With You. Det stycket är mycket viktigt för mig och där hör man naturens kraft i både kompositionen och i texten av poeten Kim Rich.

Intressant! Hur förbereder du dig förresten inför konserten?
Jag förbereder mig alltid noggrannt inför ett uppträdande, såväl med mina ackompanjatörer som för mig själv. På Grani konserten ackompanjeras jag av de skickliga musikerna Antti Utriainen på flygel och Timo Tuppurainen på kontrabas. Före jag uppträder går jag alltid genom samma ritual, jag joggar med min hund och gör vissa andnings- och röstövningar.

“När jag bodde i Grani så joggade jag ofta i naturen med min hund Nalle och speciellt Gallträsk och Träskmossen lockade med sin vackra natur.”

Pamela Kilpeläinen

Vad kommer du att uppföra?
Låtar som för mig är viktiga och kära på franska, svenska och engelska, med finns både jazz och starka ballader.
På konserten kommer vi att höra bl a Patricia Kaas stycke J’ai tout quitté pour toi, som har funnits på min repertoar redan i tio år och som det också finns en musikvideo på. Franska är ett viktigt sångspråk för mig, det är nyanserat, känslosamt och flyter så vackert när man sjunger.

Hur skulle du beskriva din repertoar / musik / dina sånger?
Min repertoar är mångsidig och känslomässig. Jag älskar starka låtar som har en bra text som man kan identifiera sig med. Jag skriver också själv sånger, snart kommer en finskspråkig singel ut vars text är mycket personlig. Jag har skrivit stycket i samarbete med tonsättare-textförfattare Petri Aunola.

För vem skriver du?
Jag upplever att musiken som jag framför är tidlös och att man kan hitta dem oberoende av ålder eller kön. Jag sjunger om universella ämnen som berör alla och jag upplever att jag är tolk för starka känslor.

Har du något budskap åt unga Granibor som skulle vilja satsa på musik?
Jag vill alltid uppmuntra unga att satsa på musik, den är den bästa av hobbyer, där man kan utvecklas genom hela livet och t o m till ett yrke. Själv har musiken följt mig sedan jag var liten, från körsång till pianospel och sedan privatlektioner i sång som 15-åring. Jag uppmuntrar alla, barn som vuxna, att åtminstone sjunga för sin egen skull eftersom det enligt forskning bl a har en stressreducerande effekt och inbringar välbehag.

Du kommer just från förhandlingar med Musikhuset i Helsingfors. Blev det en bra deal?
Det var strålande förhandlingar på Musikhuset som rör nya samarbetsformer. Jag grundade i tiderna när jag ännu bodde i Grani min första programbyrå Pamela Music som sedermera har utvecklats till Event Group Finland Ab. Nu har vi bekräftat en ny deal med en större evenemangsproducent som vi ska börja samarbeta med och producera evenemang, bl a Show & Dinner med olika teman.

Annat du vill föra fram?
Jag vill önska alla granibor hjärtligt välkomna på konsert för att njuta av mångsidig musik. Jag väntar ivrigt på att få uppträda i min forna hemstad och att få hämta musikens ljus i den mörka hösten! Dessutom vill jag gratulera Grankulla stad för dess 110-åriga historia och tacka för en fungerande närservice.

Biljetter

Biljetter kan köpas från Lippupiste, lippu.fi och från stadshusets info
(vardagar kl 8–15.45 och ti, on, tor kl. 17–19) till priset 17,50 €/st (inkl. serviceavgift).


Läs artikeln: De förlorade sönernas återkomst


Läs artikeln: Hiphoppare på väg mot genombrott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *