| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Flunssan hoidossa tärkeintä on lepo

Talvi on vihdoinkin saapunut! Valitettavasti myös flunssa-aika on jälleen iskenyt tehokkaasti.

Terveysaseman väki antaa influenssarokotteita aikuisille riskiryhmään kuuluville ja yli 65-vuotiaille kaupungintalolla kuutena päivänä marras- ja joulukuussa.

Katso ketkä ovat oikeutettuja rokotukseen, missä sen saa ja milloin tästä!

***

Me terveysasemalla kohtaamme useita flunssapotilaita päivässä. Jokainen sairastunut kokee olevansa kipeä ja haluaisi helpotusta oireisiinsa.

Moni haluaisi päästä lääkärille pikaisen paranemisen toivossa. Tämä on täysin ymmärrettävää! Jokainen flunssaa sairastanut tietää, ettei tila ole kovin mukava.

FLUNSSA

on valitettavasti virustauti, eikä siihen pure antibioottilääkitys. Myöskään rokotteita ei ole olemassa.

Taudinaiheuttajaviruksia on satoja. On tavallista, että flunssa kestää muutamasta päivästä pariin viikkoon taudinaiheuttajasta riippuen. Oireina on usein lihassärky, vuotava nenä, kurkkukipu, päänsärky ja yskä. Kaikille ei tule kaikkia oireita. Kuume ei myöskään nouse läheskään jokaisella. Toisilla kuume voi nousta korkeaksikin.

Tärkein hoito on lepo. Tästä käymme usein keskustelua. Moni sinnittelee töissä tai koulussa, jatkaa liikuntaharrastusta. Olisi tärkeätä ymmärtää, että olemalla sairaina töissä tai harrastuksissa levitämme virusta sekä pitkitämme omaa sairastamista. Mikäli työnantaja vaatii sairaslomatodistuksen, voi terveysaseman sairaanhoitaja kirjoittaa muutaman päivän sairaslomaa toipumista varten. Tällöin terveysasemalle kannattaa olla yhteydessä heti aamulla. Muutama päivä kunnon lepoa, lämmintä juotavaa ja särkylääkkeitä parantaa oloa usein kummasti. Liikuntaa voi turvallisesti jatkaa kun olo on ollut pari päivää normaali. Pidemmän sairastamisen jälkeen on raskasta liikuntaa hyvä välttää suunnilleen yhtä kauan kuin tauti on kestänyt.

Flunssan oireiden helpottamiseksi ohjeistamme huuhtelemaan nenää nenäkannulla ja höyryhengittämään. Yskä saattaa jatkua vielä muutamia viikkoja muiden oireiden jo loputtua. Tämä on vaaratonta, mikäli yleistila on hyvä. Yskästä kärsivän kannattaa nukkua reilusti puoli-istuvassa asennossa ja höyryhengitellä hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, jotta irtoava lima ei häiritsisi unen saantia. Yskänlääkkeistä ei ole todettu olevan merkittävää hyötyä. Hunajaa voi kokeilla yskänärsytyksen lievittämiseen yli 1 -vuotiailla lapsilla ja aikuisilla. Särkylääkettä voi ottaa tarpeen ja ohjeen mukaan.

INFLUENSSA

on flunssan kaltainen virustauti, mutta oireet ovat usein voimakkaammat. Influenssan oireet eroavat flunssasta niin, että oireet alkavat usein äkillisesti ja nuhaa ei välttämättä esiinny lainkaan. Toisin kuin muiden virusflunssien kohdalla, influenssaa vastaan on rokotteita. Myös influenssan hoito on oireenmukaista.

Paras keino tartuntojen ehkäisyssä on käsihygienia! Kädet on hyvä pestä saippualla. Lisäksi voi käyttää desinfioivia käsihuuhteita. Sairastuneen kannattaa aivastaa ja yskiä kyynärtaipeeseen, jotta leviäminen olisi mahdollisimman vähäistä. Kun aivastamme käteen ja kättelemme/koskemme kädellä ovenkahvaan, hissinnappiin jne, levitämme pöpöjä eteenpäin. Vastustuskyvyn tukeminen terveillä elämäntavoilla auttaa niin virustautien kuin kroonisten sairauksienkin synnyn ehkäisyssä. Omilla valinnoilla voimme vaikuttaa!

Terveysaseman vastaanoton väki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *