| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Silmälääkäri Osmo Kari luennoi Kauniaisissa 3.11.

Silmälääkäri, LKT Osmo Kari pitää Suomen Raamattuopiston avoimien ovien maksuttoman yleisöluennon aiheesta Ikääntyvän silmä torstaina 3.11. klo 10.45-12 auditoriossa. Lue Raimo Mäkelän haastattelu alla!

 

Tutustuin tapiolalaiseen silmälääkäri, LKT Osmo Kariin ja hänen rouvaansa, VTM Marjatta Kariin yli 10 vuotta sitten. Silloin ei ollut kysymys silmistä, mutta myöhemmin on käsitelty erityisesti glaukoomaa, jota sairastavia olen läheltä tullut tuntemaan muutamia. 

okari02-jpgNiin kuin punkki on yllättävästi Suomen vaarallisin eläin, on glaukoomakin vaarallinen sairaus. Miksi? Mitä glaukoomassa tapahtuu?

– Glaukooma on kivuton ja oireeton ja etenee hiljalleen. Näkökenttä alkaa huomaamatta heiketä reunoilta ja etenee keskukseen. Jos näin saa ta
pahtua rauhassa, kehittyy putkinäkö, ja lopulta näkö häviää kokonaan. Näköhermo rappeutuu. Informaatiokaapeli aivojen näkökeskukseen katkeaa. Glaukooma saattaa olla vain toisessa silmässä, jolloin se voi jäädä huomaamatta, mutta yleensä se on molemmissa.

Miten glaukooma löydetään?

– Löydöksen tekee silmälääkäri koko silmän tutkimuksessa. Silmänpaine on olennainen mittari, mutta myös silmänpohja on tarkastettava, sillä vauriot ilmenevät näköhermon päässä. Usein glaukooma tulee esiin 50-60 vuoden iässä, kun kehittyy lukulasien tarve. Optikon näöntarkastus silmälaseja varten ei riitä.
Keiden on syytä varautua glaukoomaan ja miten?

– Sukurasitus on huomionarvoinen tekijä, samoin korkea ikä. Eräät lääkkeet nostavat silmänpainetta, erityisesti kortisoni. Sen sijaan sukupuolella ei ole merkitystä.

Miten monella väestöstä on glaukooma?

– Muutamalla prosentilla, korkeassa iässä olevilla jopa kuudella tai seitsemällä prosentilla.

Miten glaukoomaa hoidetaan?

– Perustava hoito suoritetaan silmätipoilla, joita käytetään päivittäin. Niillä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, erityisesti ärsytystä tai allergiaa. On myös laserhoitoja silmän nestekierron parantamiseksi (silmänesteen virtaamisen helpottamiseksi). Viimeisenä hoitona on leikkaus.

Missä määrin leikkaukset onnistuvat?

– Leikkaajan kokeneisuus on olennaista. Suurissa sairaaloissa on paljon myös silmäkirurgian asiantuntemusta. Kaihileikkauksissa onnistutaan lähes sataprosenttisesti.
Yleisessä kielenkäytössä on puhuttu viherkaihista ja harmaakaihista. Mistä näissä on kysymys?

Viherkaihi-sanaa olisi lakattava käyttämästä, koska se harhauttaa. Sen sijaan on puhuttava glaukoomasta tai silmänpainetaudista. Kaihi eli harmaakaihi on silmän kirkkaan mykiön eli linssin samenemista, joka tapahtuu iän myötä.

Miten harmaakaihia hoidetaan?

– Se leikataan, joskus molemmista silmistä yhtaikaa, mutta yleensä leikkauksilla on pieni tai pitempi väliaika tilanteesta riippuen. Alkava kaihi aiheuttaa näön hämärtymistä. Sen ”kypsymistä” leikattavaksi ei enää odoteta niin kuin aikaisemmin. Olennaista on sairauden haittaavuuden aste. Kaihi on varsin tavallinen. Ikäihmisten määrän kasvaessa kaihipotilaitakin on yhä enemmän. Siksi yhteiskunnan hoitojärjestelmässä muodostuu paljon jonoja kaihileikkaukseen, johon ryhtymisellä on tietyt kriteerit. Leikkauksessa silmään asetetaan muovinen tekomykiö. Siinä voidaan ottaa huomioon potilaan toivomuksia siitä, millä tavoin painottuneen näön hän haluaa.

Olet silmäallergologian dosentti Helsingin yliopistossa ja toimit myös Allergiasairaalassa. Mistä tässä oppiaineessa on kysymys?

– Siinä allergologia ja silmätautioppi yhdistyvät. Tietyt allergiat aiheuttavat silmäoireita, joskus hyvinkin hankalia. Allergiat ovat lisääntyneet ja sen myötä myös allergisia silmäoireita puhkeaa entistä enemmän. Yksi siihen liittyvä ilmiö on kuiva silmä, jota olen erityisesti tutkinut. Hyvän näön vaatimuksia ovat lisänneet esim. nykyaikaiset sähköiset viestintävälineet, televisio, kännykkä, tietokone, tabletti.

Missä määrin silmälääkäreissä on allergologeja?

– Ei paljon. Taidan toistaiseksi olla ainoa. Minun väitöstutkimukseni aukoi tässä uusia uria.

 

Osmo ja Marjatta Kari tekevät yhteistyötä vastaanotoillaan, joita he pitävät kotinsa yhteydessä Tapiolassa. Tällainen työskentelytapa on nykyään aika harvinaista. 

Raimo Mäkelä

 

HUOM! Luentoon liittyen voi tehdä kysymyksiä. 

Tämän jälkeen on lounastusmahdollisuus. Kauniaislaiset eläkeläiset saavat lounaan alennettuun hintaan päivittäin.

Raamattuopiston Kohtaamispaikka torstaikammari, kirjakauppa ja kirpputori ovat avoinna klo 12-14.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *