| YLEINEN - ALLMÄN

Granin S-market kotouttamisen asialla

Etiopiassa syntynyt Ali Mukoav sai työharjoittelupaikan myymälässä oma-aloitteisuutensa ja ahkeruutensa takia. Harjoittelun tarkoituksena on tarjota monipuolista työkokemusta, jonka avulla työllistyminen olisi mahdollista

Alin elämä on viime vuosina ollut tavallista vauhdikkaampaa: vuoden 2014 joulukuussa hän saapui ystävänsä kanssa Etiopiasta Lieksaan, josta tie kävi kohti pääkaupunkiseutua. Nyt kaksi vuotta myöhemmin hän asuu Espoon Leppävaarassa vaimonsa ja kolmen alle 10-vuotiaan lapsensa kanssa. Kaiken myllerryksen keskellä hän on ehtinyt opiskella kaupan alaa ja suomen kieltä ja tehdä siinä ohessa satunnaisesti myös töitä. Viimeisen kuukauden ajan hän on ollut työharjoittelussa Kauppakeskus Granin S-marketissa.

Se, mikä Alissa teki vaikutuksen S-marketpäällikkö Kim Forsmaniin, oli ehdottomasti oma-aloitteisuus.

– Ali vain ilmestyi tänne yhtenä päivänä ja kysyi heti suomeksi töiden perään, hän kertoo.

Forsmanin mielestä työntekijän taitotasoa tärkeämpää on tämän halua kehittyä ja tulla osaksi työyhteisöä. Niinpä Alille päätettiin antaa monipuolisia työtehtäviä hyllyttämisestä palveluun kaupan kassalla sekä työtehtävissä ohjaava oma perehdyttäjä.

20161205-140359-kg-0169

Vastuu perehdyttämisestä lankesi Suvi Hietaselle (kuvassa taustalla), jonka mukaan kaikki on sujunut mallikkaasti, osaksi myös siitä syystä, että S-marketilla on aiempaa kokemusta maahanmuuttotaustaisista työntekijöistä. Työharjoittelun tarkoituksena on tarjota Alille oikeasti hyödyllistä työkokemusta, jonka avulla hän voisi työllistyä jatkossakin.

30 vuotta alalla ollut Forsman toteaa, että työnantaja tulee harvoin kohdanneeksi yhtä ahkeraa työntekijää kuin Ali.

– Ali on tuonut taloon ihan uudenlaista tekemisen meininkiä, hän toteaa.

Suvin nyökytellessä vieressä Forsman lisää vielä, ettei ketään pitäisi tuomita ilman että on edes antanut ihmisille mahdollisuutta sopeutua ja osoittaa taitonsa. Myös Ali kertoo hymyssä suin viihtyneensä uudessa työpaikassaan, ja hänelle onkin annettu mahdollisuus jatkaa samassa toimipisteessä.

20160914-113855-kg-0083

Opiskelujensa jälkeen Ali toivoo tekevänsä samantapaisia asiakaspalvelutöitä kaupan alalla. Joulusuunnitelmista kysyttäessä Ali kertoo, ettei hän muslimina juhli joulua, mutta haluaa välittää hyvän joulun toivotukset muille.

– Joulu on hyvä asia. Minä pidän hyvistä asioista, toteaa Ali haastattelun päätteeksi.

20161205-140211-kg-0146

SINI SAARNI

Juniorireportteri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *