| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Fler unga företagare till Grankulla

Idrott skapar arbetstillfällen för företagare i Grankulla. I december skrev vi om de unga företagarna bakom Kanttikoju, byns färskaste tillskott är naprapaten Janne Veija.

FysiOne på Thurmansallén har utvidgat sitt serviceutbud. Fysioterapeut Kalle Tallqvist och idrottsmassör Lassi Luoto, som i vår också kan kalla sig osteopat, har fått sällskap av naprapat Janne Veija.

Veija är uppvuxen i mellersta Finland, i staden Keuru som har ungefär samma invånarantal som Grankulla. Hans fotbollshobby förde honom till Kotka och fotbollsklubben KTP.

–        En av de andra fotisspelarna jobbade som naprapat. Jag blev intresserad, speciellt när det visade sig att den enda skolan där man kan studera naprapati i Finland ligger i Kotka. Jag kunde kombinera studier och fotboll, säger Janne.

Efter fyra års studier blev han färdig naprapat och summan av tillfälligheter förde honom till Grankulla.

–        Min flickvän studerar i Esbo. Jag träffade Lassi Luoto som spelar i GrIFK och som jag från tidigare känner via fotbollen, han fick mig intresserad av att bli företagare just här. Jag trivs dessutom i ett litet samhälle, säger Janne.

Veija är speciellt intresserad av hur unga idrottare tränar och gjorde sitt slutarbete om barns och ungas styrketräning. Han besöker gärna olika idrottsakademier och -föreningar och talar om ämnet.

–        Det är fint att olika grenar fungerar tillsammans under GrIFK:s gemensamma flagga. Om tidtabellerna tillåter kan man syssla med olika grenar, vilket gör tränandet mera mångsidigt, säger Janne.

En naprapat undersöker, diagnostiserar, behandlar och rehabiliterar smärttillstånd och nedsatt funktion i stöd- och rörelseorganen. Det kan handla om smärtor i axel, rygg eller nacke, eventuellt yrsel eller träningsskador.

– En naprapat hjälper mångsidigt, genom träning, massage, mobilisering, manipulation och stretching av muskler och nervbanor. Träning och rörelse är det bästa botemedlet för många problem, säger Janne.

Övers. JJ

Janne Veijas och Sami Aaltos blogg om barns och ungas styrketräning finns på:
Lasten ja nuorten voimaharjoittelu – Aalto ja Veija

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *