| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tervetuloa edistämään lasten koulumatkaliikuntaa!

Tule vapaaehtoiseksi lasten kävelevään koulubussiin! Kaupunki etsii vapaaehtoisia toimimaan lasten kävelybussin aikuisena ”kuljettajana”.  

Toimintaan osallistuminen edellyttää sitoutumista vähintään kahdeksi kuukaudeksi kerrallaan kerran viikossa (keskiviikkoisin). Kävelevän koulubussin ideana on, että lapset kulkevat kouluun aikuisen kanssa. Kävelykyyti kulkee ennalta sovitun aikataulun ja reitin mukaan. Lapsi voi liittyä kyytiin reitin varrelta kodin läheltä.

Lasten vieminen kouluun autolla ruuhkauttaa koulujen lähiympäristöä ja lisää liikenneriskejä. Kun kouluun kuljetaan jalan tai pyörällä yhdessä aikuisen kanssa, lapsi oppii liikkumaan turvallisesti liikenteessä. Lisäksi autoliikenne koulujen ympäristössä vähenee ja turvallisuus puolestaan kohenee. Lisäksi muut vanhemmat voivat olla luottavaisin mielin, kun tietävät, että lapsi kulkee koulumatkan aikuisen tuella. Kävelevällä koulubussilla kulkevat lapset saavat arkiliikuntaa ja saapuvat kouluun ajoissa ja virkeinä. Kauniaisissa käynnistyvä ja kehitetty ”kävelevä koulubussi” on edelläkävijä Suomessa. Tähän toimintaan on kehitetty mobiilisovellus älypuhelimelle. Toimintaperiaate on lyhyesti seuraava:

Vanhemmat voivat ilmoittaa lapsensa ”kyytiin” edellisenä iltana puhelimessa olevan sovelluksen kautta. Vanhempi ”täppää” puhelimessa olevalle reitille (karttapohjalle) kohdan, jossa lapsi liittyy aikuisen ohjaamaan letkaan. Kun ryhmä on lapsen kohdalla täppää aikuinen “kuljettaja” kohtaa, jossa on merkintä lapsesta ja tästä lähtee samalla sähköpostiviesti vanhemmalle, että lapsi on mukana aikuisen johtamassa letkassa. Mikäli lapsi ei ole merkatussa paikassa ottaa aikuinen kuljettaja yhteyden vanhempaan. Lapsen taustatiedot ja yhteyshenkilö saadaan sovelluksen taustatiedoista.

Olemme tiedustelleet lasten vanhemmilta kiinnostusta osallistua hankkeen pilottiryhmään ja olemme saaneet koottua kiinnostuneista pilottiryhmän. Olemme luoneet neljä erilaista reittiä, jotka päättyvät aina Mäntymäen koululle. Tarkoituksena olisi saada vapaaehtoisista kävelybussin kuljettajia, eli aikuisia, jotka ”keräävät” lapset  merkityltä reitiltä. Pilottivaiheessa kävelybussi toimii keskiviikko-aamuisin Mäntymäen koululle.

Olisiko sinulla kiinnostusta toimia kävelybussin ”kuskina”. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kuljet merkityn reitin keskiviikkona klo. n. 7.30-8.00 ja/tai 8.30-9.00 välillä (riippuen miten koulu alkaa)  ja lapset voisivat liittyä kävelyporukkaan.  Pyrimme saamaan jokaiselle reitille aina kaksi  vapaaehtoista ”kuskia”, jotta kaikilla olisi myös ns. ”varamies”.

Kaikille toimintaan osallistuville vapaaehtoisille ”kuskeille” järjestetään Mäntymäen koululla koulutustilaisuus, jossa opastamme ja harjoittelemme yhdessä miten kävelybussi käytännössä toimii. Ole rohkea ja ilmoittaudu mukaan!

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä ja haluat edistää lasten arkiliikuntaa, vastaa allekirjoittaneelle mahdollisimman pian niin kutsumme koolle kaikki asiasta kiinnostuneet vapaaehtoiset kävelijät/kuskit. Toivottavasti saamme mahdollisimman monen mukaan tähän mullistavaan toimintaan!!  Kerron mielelläni lisää hankkeesta, jos sinulla on kysyttävää.

Helena Pirvola-Nykänen
Liikuntasuunnittelija
p. 050-5556252
helena.pirvola-nykanen at kauniainen.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *