| - AKTUELLT

Vill du bli fadderfamilj?

Strax före jul slog gruppfamiljehemmet för minderåriga asylsökande upp sina dörrar i Grankulla. I det hemliknande gruppfamiljehemmet bor nio minderåriga flickor och pojkar i åldern 9–17 år. De ensamma barnen och ungdomarna har kommit till Finland från olika krigshärjade länder, huvudsakligen i Mellanöstern, och fått uppehållstillstånd i Finland.

Barnen och ungdomarna bor i regel i gruppfamiljehemmet tills de fyller 18 år. Avsikten är att ungdomarna ska integreras i det finländska samhället och lära sig bli självständiga. Hemmets vardag kretsar kring skola och olika fritidsintressen.
 
Diakonissanstalten i Helsingfors som driver verksamheten söker nu fadderfamiljer för barnen och ungdomarna. Man har goda erfarenheter av fadderfamiljsverksamheten från andra städer, med över 60 aktiva familjer.
 
– Vi söker familjer i Grankulla som vill bli fadderfamiljer och träffa ett barn 1-4 gånger per månad. Vi har inte definierat hur en fadderfamilj ska se ut, den kan bestå av en familj med barn i samma ålder som barnet, eller av en eller två vuxna, eller av en vuxen och ett eller flera barn, eller vilken som helst annan familjekonstellation, säger Laura Lempinen som är projektledare på Diakonissanstalten.

Det ställs inga höga krav på fadderverksamheten, det viktiga för barnen och ungdomarna är att bli bekant med vänner och grannar, att bli en del av ett sammanhang. Man kan bjuda hem barnet till sig, gå ut och promenera eller syssla med något annat. Tanken är att ta med barnet i vardagen och göra saker tillsammans som båda tycker om. På Diakonissanstalten önskar man att fadderfamiljen är beredd förbinda sig och bygga en trygg, långvarig relation med barnet. Personalen stöder gärna familjerna vid behov.
 
Om du känner att du vill ge av din tid och bli fadderfamilj kan du kontakta Laura Lempinen på Diakonissanstalten per e-post laura.lempinen at hdl.fi eller telefon 050 464 6492.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *