| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Kauniaisten kaupungin vuoden 2016 tilinpäätös

Kauniaisten kaupungin lopullinen tilikauden 2016 ylijäämä on noin 7,1 miljoonaa. Ennusteen mukainen tulos on selvästi paras tilikauden tulos yli kymmeneen vuoteen. Suurin yksittäinen selittäjä erinomaiselle tulokselle ovat poikkeuksellisen suuret maanmyyntitulot sisältäen mm. Bredanportti 5 myynnin. Maanmyyntitulot toivat yhteensä noin 9 miljoonan luovutusvoitot, keskimääräisen vuosittaisen tason ollessa vuosina 2011–2014 noin 1–2 miljoonan paikkeilla. Maanmyyntitulojen ennakoidaan vuonna 2017 vielä ylittävän 5 miljoona, joka tosin on hyvin riippuvainen Bredanniitynkujan pientalotonttien menekistä, jonka jälkeen taso palautuu 1–2 miljoonan vuosittaiselle tasolle.

Tilikauden tulokseen vaikuttivat suurten maanmyyntitulojen lisäksi monet kertaluonteiset erät, kuten erikoissairaanhoidon vuoden 2015 palautus 0,3 miljoonaa, vuoden 2015 verotilitysten oikaisut (1 miljoona) ja kilpailukykyratkaisuun liittyvä lomarahojen leikkaus, joka näkyy jo vuoden 2016 tilinpäätöksessä noin 0,3 miljoonan säästönä. Tulokseen ovat vaikuttaneet ulkoisten tekijöiden lisäksi Kauniaisten kaupungin omat toimenpiteet toiminnan kehittämisessä ja henkilöstöratkaisuissa. Toimialat ovat pystyneet tiukalla taloudenpidolla pitämään menokehityksen maltillisena. Toimintamenojen kehitys vuosina 2012–2015 on keskimäärin ollut 4 % vuodessa, kun viime vuonna pystyimme pitämään menokehityksen 0,9 %.

Mitä tämä sitten tarkoittaa kokonaisuutena, ovatko kaupungin taloushuolet takanapäin? Vastaus tähän on valitettavasti, ei. Huomattavasti ennakoitua paremmasta tuloksesta huolimatta Kauniaisten kaupungin talous on vielä varsin kaukana rakenteellisesta tasapainosta.  Suunta on kuitenkin oikea.

Tulos itsessään on erinomainen ja kerryttää tulevina haastavina vuosina tarvittavaa taseen ylijäämää. Tulosta arvioitaessa ei voi kuitenkaan jättää huomioimatta, että mikäli tuloksesta poistaa kertaluontoiset maanmyyntitulot, on tulos noin 1,9 miljoonaa alijäämäinen. Mikäli maanmyyntitulojen lisäksi tuloksesta vähennetään aiemmin mainitut poikkeukselliset ulkoiset erät, on tulos jo noin 3,5 miljoonaa alijäämäinen.

Ottamatta edes huomioon sote-uudistuksen tuomia rahoituksellisia haasteita, muodostavat yhä laskevat valtionosuudet (v. 2017: 1,15 miljoonan negatiivinen valtionosuus), maanmyyntitulojen pienennykset sekä kovan investointitahdin aiheuttama poistotason lisäys sellaisen yhtälön, jossa kaupungin pitää tulevinakin vuosina pystyä pitämään toimintamenojen kehityksen hyvin maltillisena.

Christoffer Masar
kaupunginjohtaja

Tämä on päivitetty tiivistelmä kaupungin kotisivuilla 2.3. julkaistusta vuoden 2016 tilinpäätöksen ennakkotietoa koskevasta tiedotteesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *