| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Grankulla fick egen REKO-ring

Nu har också grankullaborna fått sin egen REKO-ring. Den första utdelningen skedde torsdagen den 6 april i sol och vårvärme. Kommersen var livlig och det var idel glada miner bland folk som kom och hämtade sina beställningar direkt från producenternas bilar.

Johanna ”Knytte” Sandberg, som startade REKO Grani, är nöjd över att så många som 23 producenter deltog i den första utdelningen. Utbudet bestod bland annat av nöt- och lammkött, fisk, ägg, spannmålsprodukter, grönsaker, honung och färskt bröd.

Det finns flera REKO-ringar i Esbo, den närmaste i Alberga, men för grankullaborna är det förstås ännu bättre att få sköta uppköpen i sin egen hemstad. Henrik Creutz från Malmgård är en van REKO-producent som genast nappade på idén med en egen ring i Grankulla.

– Det passar mig helt bra. Efter den här utdelningen åker jag direkt vidare till följande REKO-utdelning; det blir fyra ställen efter Grankulla ännu i kväll. Vi blir en riktig REKO-karavan som kör vidare till Esbo härifrån, skojar Creutz.

Trots att det blir många utdelningar på torsdagarna, tycker han ändå att det är bra att utdelningarna är synkroniserade.

– Dessutom ger REKO flexibilitet för både producent och konsument. Man behöver ju inte delta alla gånger om man inte hinner. Jag kanske själv kommer att bli tvungen att bli borta emellanåt nu när vårbruket kommer i gång, säger Creutz som odlar ekologiskt spannmål på gården i Pernå.

Sandberg konstaterar att det var en bra tid på året att starta en ny REKO-ring eftersom producenterna nu småningom börjar ha också färska grönsaker att sälja.

– Platsen här invid Kasabergsskolan verkar också bra, vi ska hoppas den fungerar även ifall verksamheten växer.

REKO-rörelsen startades i Finland av Thomas Snellman. Verksamheten går ut på att skapa direktkontakt mellan konsument och producent utan mellanhänder. Beställningarna sker via Facebook och varorna betalas då de hämtas på REKO-utdelningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *