| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Annorlunda arbetsdag för stadens ledning

Tjänstemännen inom stadens ledningsgrupp inledde arbetsdagen ute på fältet en måndag i maj. Istället för att sitta vid sina skrivbord fick de prova på andra arbetsuppgifter och bekanta sig med olika verksamheter.

Tidigare i vår hade alla fått välja ett ställe att praktisera på. Stadssekreterare Gun Söderlund jobbade som assistent inom bildningstjänsterna en dag, förvaltningschef Camilla Söderström som assistent på byggnadskontoret, direktören för samhällsteknik Marianna Harju som bibliotekarie, ekonomidirektör Mikael Boström fick sköta idrottsplatser, social- och hälsovårdsdirektör Ulla Tikkanen jobbade som daghemsbiträde på Grani språkbad, bildningsdirektör Heidi Backman som daghemsbiträde/barnskötare på Metsämaja och stadsdirektör Christoffer Masar som assistent på Villa Anemone.

Vi träffade Marianna Harju och hennes handledare, informatikerna Henrik Lenck och Maria Grundvall i biblioteket. Henrik berättade att Marianna inledde dagen med morgonrutinerna, att ta emot böcker som returnerats och ställa in allt i hyllorna. Också ett morgoninfo ingick i måndagens morgonrutiner.

Närmare stadens vardag
Marianna Harjus arbetsdagar fylls ofta av förberedande av beslut och möten inom den egna verksamheten.

– Tanken med dagen är att medlemmarna i ledningsgruppen ska komma närmare vardagen i staden, få ett vidare perspektiv och se och uppleva annat än det praktiska arbetet i den egna verksamheten, säger Marianna Harju. Halva dagen har nu gått. Det har varit intressant och nyttigt att se vilka beröringspunkter min och bibbans verksamhet har med varandra. Vi har redan funderat på olika möjligheter att samarbeta.

Henrik Lenck och Maria Grundström har hjälpt Marianna få en insyn i sådant som bibliotekets kunder vanligen inte ser.
 
– Vi har bland annat talat om bibbans kommunikation och information, samt om principer för anskaffningar. Marianna har själv fått välja en del böcker som ska köpas in, inom ramen för våra principer och vår budget, berättar Maria Grundström. Arbetet har gått bra. Det här en god idé, och kan bidra till att vi bättre kan samarbeta inom stadens verksamheter.
 
Också misslyckanden är lärorika
– Morgonens försenade leverans visade hur kedjans olika länkar är kopplade till varandra, säger Maria och Marianna. Det är viktigt att inse att ingen av oss jobbar för oss själva utan som en del av en större helhet.
 
Stadsdirektör Christoffer Masar jobbade som assistent på Villa Anemone.
 
– Anemones hemtrevliga stämning, personalens flexibilitet och den respekt personalen visar invånarna gjorde djupt intryck på mig. Det bästa med dagen för mig var diskussionerna med invånarna och personalen, säger Christoffer Masar. Dagen har tagits väl emot och vi har fått förslag om att utvidga experimentet till gälla också andra grupper. Baserat på mina egna erfarenheter skulle jag gärna se att dagen blir årligen återkommande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *