| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ekorren gör reklam för cannabis

Texten “legalisera”, en bild av en ekorre med pipa och en man med pipa på en trafikövergång. Bilderna och texterna finns i skejtparken i Grankulla.

Pensionerade rektorn Paavo Kokkala har studerat bilderna en längre tid.
– De fanns här redan i våras och då ringde jag stadens underhållsavdelning. Jag ringde också ungdomstjänsterna. De lovade göra något men nu är det höst och bilderna är kvar, sager Kokkala. Han har varit rektor i 17 år i Espoon yhteiskoulu och har sett bilderna förr.
– I skolan är det förbjudet att ha bilder på cannabis. Har någon en t-skjorta med en sådan bild måste t-skjortan bort, säger Kokkala.

Han anser att det är groteskt att det i en park där det rör sig barn i alla åldrar finns bilder på cannabis. Bilderna är på låg höjd. En bild föreställer en rökande ekorre. Det är nästan som om det var stadens reklam eftersom ekorren också är en del av Grankulla stads vapen.
¬– Många föräldrar vet inte vad bilderna betyder, de vet inte hur cannabisplantan ser ut. Här finns också den kemiska formeln för cannabis, det är inte många som identifierer den. Dehär bilderna är gjorda med schabloner, någon har verkligen satt ner tid på det, konstaterar han.
Vem eller vad som ligger bakom bilderna vet han inte. Men ett är säkert:
– Bilderna ger åtminstone ingen negativ bild av knark. Det sägs ju rakt ut att det ska legaliseras, säger Kokkala.

I parken åker en ung man omkring på skateboard. Han håller med Kokkala.
– Det är inte ok att bilderna finns i en park där det rör sig många barn. Det står ju legalisera, säger mannen som vill vara anonym.
Bilderna är ett ständigt återkommande fenomen, uppger ansvarige ungdomsledare Kermit Haapalainen vid Grankulla stad.
– Att måla graffiti är en del av skejtkulturen. Staden brukar ta bort bilder ett par gånger per år. Men när vi tar bort en bild kommer det genast en ny. Det är klart att de ska tas bort, men det är en dyr affär, säger Haapalainen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *