| URHEILU - IDROTT

Fotbollen får ny hall

En övertryckshall byggs som bäst mellan slalombacken och ishallen på den konstgjorda gräsplanen. Det är det nygrundade bolaget Ab Granifield Oy som bygger hallen och projektet kostar 1,5 miljoner euro.

En grävskopa är i full färd med att lasta jord på ett lastbilsflak. Jan Sten som är ordförande för Grankulla IFK Fotboll rf betraktar arbetet.
– Den nya hallen är ett superviktigt projekt, den ger oss bättre träningsförhållanden på vintern. Hittills har vi spelat på en uppvärmd plan och under vintern har snö och is försvårat träningen, säger Sten.

Den konstgjorda gräsplanen har värmts med fjärrvärme som staden betalat, men ifjol värmdes planen med överskottsvärme från ishallen. Värmen räckte inte till så slutresultatet blev ett beslut om att bygga en övertryckshall.
Jan Sten ser fram emot dagen då man får börja spela i den nya hallen. Just nu spelar man på centralplanen och på EBK-Honka Arenan i Esbo samt Solvalla.
– Vi ska spela omkring 200 matcher i höst i alla åldrar. Total har Grankulla IFK Fotboll 700 spelarlicenser, säger Sten.
När man nu kan börja spela oavsett väder hoppas Jan Sten att det lockar nya spelare och att prestationsförmågan påverkas positivt.

Byggandet av hallen har pågått sedan mitten av juli. På området mellan slalombacken och ishallen har man grävt bort jord och jordmassorna har placerats på slalombacken där de småningom ska jämnas ut. Just nu pågår ett gjutningsarbete kring planen och grunden för hallen ska vara klar den sista oktober.
– Vi gjuter en sockel kring planen där vi fäster duken så att den inte flyger iväg. Nu görs grunden och sedan kommer bubblan ovanpå, förklarar Sten.

Nu gjuts en sockel vars höjd är mellan 70 centimeter och 6 meter och bildar en kant runt planen. Sedan ska man placera konstgräs i botten. Hallens omkrets blir 101 x 74 meter och planen blir 95 x 63 meter.
Det finns inte omklädningsrum i hallen så man fortsätter använda ishallens omklädningsrum.

Fotbollsföreningen har grundat bolaget Ab Granifield Oy som äger övertryckshallen. Bolaget styrs till hundra procent av Grankulla IFK Fotboll rf. Bolaget hyr tomten av staden på ett femton års hyreskontrakt.

Hela projektet kostar 1,5 miljoner euro. Staden har gått i borgen för 1,1 miljoner, och gett löfte om att sätta in 250 000 euro i bolaget ifall föreningen själv samlar in 100 000 euro.
Övertryckshallen ska vara klar den 1 december då man sparkar den första bollen i hallen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *