| YLEINEN - ALLMÄN

Isabella Chydenius beskriver Grankulla som förort

Isabella Chydenius tycker om att utforska vår egen kroppsbild, sexualitet, det feminina och maskulina i oss alla.
–Det vi ser är inte allt. Jag gillar plocka isär kroppar och bygga en egen bild.

Det var efter arbetet i modehus i London som hennes syn på kroppen förändrades. Modehusens kroppsideal manipulerar åskådaren att tänka i en viss riktning.
– Det är en massproduktion där man säljer en konstruerad lycka. Man försöker få folk att tro att de köper lycka.

Hon arbetade åt Erdem, Vivienne Wetswood och Jonathan Saunders. Tack vare studier i modedesign i Paris hade hon en bra cv och det var lätt att få jobb.
Sedan slutade hon i modebranscen och återgick till det hon alltid gjort, att måla.
– Konst har alltid varit min första prioritet, jag har målat och jobbat med collage och keramik sedan jag var riktigt liten. Som yngre målade jag mera med olja, medan jag nu mest använder blandteknik och akryl, samt blandar in collage här o där.
London är en bra plattform för unga konstnärer men konkurrensen är stor och det handlar om att vara sigsjälv och våga säga hej till dem man tror kunde hjälpa en.

Efter en tid i London flyttade hon till Kapstaden som visade sig vara en mycket inspirerande miljö för konstnärer.
– Jag blev inspirerad av den motivation och energi som de har att ändra samhället. Sydafrika lever i tiden efter apartheid och hennes generation har lättare att uttrycka sig eftersom de inte minns hur det var att vara lagligt förtryckta under apartheid.
– Naturligtvis är det ännu en lång väg förrän allt är jämlikt, men folk vågar säga och uttrycka sina erfarenheter genom konsten.
Isabella Chydenius är numera baserad i Kapstaden men har bott på konstnärsresidens i New York hösten 2015 och Los Angeles sommaren 2017. Dit åker hon nu tillbaka för att det gick så bra där.
I hennes utställning “Suburbia” på stadshuset i hemstaden Grankulla som ägde rum i slutet av augusti såg hon tillbaka på uppväxten i Grankulla, “på gott och
ont” med bland annat intsallationen “Tuhobileen”.
Förorten har varit en inspirationskälla och Grankulla har rykten som delvis stämmer och folk skämtar om.
I stadshuset fanns också målningar gjorda i blandteknik där hon lägger till silkespapper som collage. Numera använder hon pensel mindre och mindre och föredrar att arbeta direkt med händerna som “penslar” och palettkniv.
Utställningen i stadshuset avslutades den 1 september men Isabella Chydenius fortsätter ställa ut i Helsingfors på Albertsgatan 12 i galleri Creat Space, som öppnade den 5.9.
http://isabellachydenius.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *