| - KULTUREN

Landets äldsta konstskola fyller år

Grankulla konstskola firar nästa år med konstutställningar, öppet hus och allehanda jippon då konstskolan blir 40 år.
– Samtidigt länkar vi vårt firande till Finlands 100-årsjubileum som just ägt rum, säger rektor Hannamaija Heiska.

Konstskolan som årligen har närmare 200 elever är just nu i ett intensivt skede. Man förbereder sig för jubileet och jubileumsutställningen som ska äga rum i Nya Paviljongen och stadshuset. Konstskolan kommer också att hålla öppet hus under jubileumsåret och bjuda in beslutsfattarna till verkstäderna.

Bilder från utställningen Metamorfosen-insekter av växtavfall

– Konstskolans verksamhet kommer att synas och det är fint, konstaterar Heiska.
Konstskolans lärare är alla konstnärer eller lärare i bildkonst. Hannamaija Heiska är keramiker och konstskolan har en nyrenoverad keramikverkstad med en skinande blank keramikugn. Konstskolans lokaler är luftiga och ljusa med utsikt över träden ner mot Grankulla centrum.
Speciellt stolt är Hannamaija Heiska över att alster som görs i konstskolan lyfts fram i staden. Bland annat finns de ungas verk i simhallen och i våras målade konstskolans elever staketet framför köpcentret. Konstskolans yngsta elever är 4 år och de äldsta närmare 20. Skolan grundades 1978, är landets äldsta och ger kunskap och färdigheter för fortsatta studier i olika konstinriktningar. Undervisningen sker på finska och svenska och konstskolan som drivs av en förening får stöd av staden. Medlemsavgifterna används för att stöda frielevsplatser.

– Det finns efterfrågan på frielevsplatser och likaberättigande är viktigt för skolan. Hittills har alla som ansökt om frielevsplats fått det men nu är det fler som ansöker än förr, säger Heiska.
Konstskolan vill också göra en allmännyttig insats och det är möjligt att ordna födelsedagsverkstäder i skolan. För företag ordnas fortbildning och daghem och skolor kan få fortbildning som stöd för konstundervisningen.
– Vi hoppas också på besök av skolklasser. Om skolan får mera utrymme kan vi ordna mera kurser. Var skolan kunde få tilläggsutrymme är just nu oklart, konstaterar Heiska.
Närmast förestående är höstlovets program för skolbarn i alla åldrar den 16 – 20.10. Temat är Underlandet och sagoskogen. Underlandets stora koja byggs i konstskolans klassrum. Sedan planerar eleverna invånare i kojan och gör en sagoskog med skulpturer. I Underlandet finns också en skuggteater som görs i en ljudverkstad. Tillsist ägnar sig eleverna åt ljusmåleri där man fotograferar med lång exponeringsteknik. De som vill vara med och bygga upp ljusets och skuggornas skog ska anmäla sig senast den 6.10 genom att fylla i blanketten på hemsidan: www.kauniaistenkuvataidekoulu.fi. Mera info ger Ann–Christine Träskelin tel: 0451314580.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *