| YLEINEN - ALLMÄN

Villa Bredassa tulee kuulumaan soitto ja laulu

Villa Bredasta, jota nyt peruskorjataan ja laajennetaan, tulee monipuolinen palvelukeskus ikäihmisille. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, siellä tullaan kuulemaan paljon laulua ja soittoa, sillä sehän juuri on Villa Bredan brändi, musiikki.

– Aikomuksemme on tehdä yhteistyötä yli sukupolvien, sellaista jossa lauletaan tai tehdään jotain muuta yhdessä. Musiikkihan on paljon muutakin kuin laulua, sanoo vanhuspalvelupäällikkö Anja Kahanpää. Paljon on kyse siitä, että tehdään asioita yhdessä. Kahanpään mukaan ikäihmisten vaatimukset ovat muuttuneet.

– Kulttuuri on erilaista kuin se oli noin 20 vuotta sitten. Vanhemmat ihmiset haluavat olla mukana siellä missä tapahtuu ja he haluavat asua keskustassa. Sen takia Villa Breda tulee jatkossa panostamaan aktiiviseen toimintaan, sanoo Kahanpää.

Lähtökohtana Villa Breda -projektille on kaupungin ikääntymispoliittinen strategia 2011-2016, jossa esitetään linjaukset hoitoympäristöihin aina vuoteen 2030 saakka. Siihen sisältyvät palvelukeskus Villa Bredan peruskorjaus ja laajentaminen sekä palvelurakenteiden keskittäminen ja muuttaminen. Rakennettavaan uuteen osaan tulee 60 paikkaa ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista varten. Kunnostettavaan rakennukseen tulevat palvelukeskus, ruokapalvelu, vastaanottohuone, askartelu- ja kokoontumistilat ja liikuntasali sekä tilat kotipalvelutoiminnalle. Tiloja on erilaisiin tarkoituksiin ja ne ovat myös yhdistysten käytettävissä. Rakennustyöt aloitettiin viime vuonna ja niiden pitäisi valmistua vuodenvaihteessa. Toiminta alkaa maalis-huhtikuussa 2018.
– Uskomme että ensimmäiset asukkaat voivat muuttaa taloon huhtikuussa, sanoo projektipäällikkö Minna Koskinen. Projektin hintalappu on noussut 18 miljoonaan euroon. Nyt etsitään erilaisia ratkaisumalleja tulevalle rahoitukselle. Haasteena on myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.
– Se miten sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus vaikuttaa, on vielä avoin kysymys. Luultavin ratkaisu on se että maakunta vuokraa kiinteistön, sanoo Koskinen.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee vaikuttamaan myös Villa Bredan toimintaan. Tällä hetkellä tiedetään varsin vähän siitä, mistä toiminnasta vastaa kunta ja mistä taas huolehtii maakunta.
Se tiedetään että Villa Anemonen asukkaat muuttavat Villa Bredaan. Myös koko henkilökunta muuttaa, mutta uuttakin henkilökuntaa pitää palkata.

Villa Bredan viereen on rakennettu kaksi senioritaloa, joissa on 28 osakehuoneistoa ja 28 vuokra-asuntoa.
– Toivomme että Villa Bredasta tulee elävä keskus monipuoliselle toiminnalle, jota tehdään yhteistyössä yhdistysten, organisaatioiden ja vapaaehtoisten kanssa. Haluamme myös tehdä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitosten kanssa, sanoo Kahanpää.
Joskus keväällä uudessa keskuksessa järjestetään tutustumiskierros. Keväällä aletaan myös etsiä yrittäjiä, jotka haluavat toimia Villa Bredassa.
Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *