| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Autoilijat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja vaarantavat ihmishenkiä

Autot pysähtyvät Palokunnantiellä Kauniaisissa, vaikka liikennemerkin mukaan pysähtyminen on kielletty. Vanhemmat tuovat lapsiaan kouluun. Samalla tukkeutuu tie, jota kautta vapaapalokunnan autojen pitää päästä lähtemään.

Noin 15 minuutin aikana on lähes kymmenen autoa pysähtynyt kiellosta huolimatta. Tuomas Majuri on ajanut koulun pihalle, pysäköinyt, ja sitten kävellyt lapsensa kanssa kouluun.
– Eihän kai kukaan halua estää paloauton lähtemistä. Pitäisi järjestää paikka, jossa voi pysähtyä ilman että estää paloautojen liikkeellelähdön. Sen voisi järjestää joustavasti ja turvallisesti, sanoo Majuri.
Joitakin viikkoja sitten oli läheltä piti -tilanne. Pysäköity auto tukki palokunnan tien.
– Tapahtuu noin kolme kertaa vuodessa että tie on tukittu niin, että automme eivät pääse liikkeelle, sanoo palopäällikkö Jens Tegengren Kauniaisten vapaapalokunnasta.
Viimeksi tilanne oli erittäin vakava. Eräässä kerrostalossa paloi ja ihmishenkiä oli vaarassa.
– Onnistuimme ajamaan ohi, mutta erittäin tiukasti. Kukaan ei ajattele, että meidän automme ovat hyvin pitkiä, sanoo Tegengren.

Autot pysähtyvät kieltoalueella ja estävät paloautojen pääsyn liikkeelle.

Kauniaisten VPK:lla on yksi Espoon seudun kolmesta säiliöautosta ja sitä tarvitaan alueella, joka on aika suuri. Palokunnalla on sammutustehtäviä sekä Kirkkonummella että Siuntiossa, ja viime kesänä säiliöauto oli Hangossa sammuttamassa metsäpaloa.
Tegengren korostaa, että Kauniaisten VPK on osa kolmatta sektoria, joka tuottaa osan pelastuslaitoksen palveluista.
– Me emme ole mikään kerho joka leikkii palokuntaa. Lähdemme liikkeelle kun kauniaislaiset tarvitsevat apua, hän sanoo.
Tegengrenin mukaan pahinta on iltapäivisin kun vanhemmat hakevat lapsiaan iltapäiväkerhosta. He pysäköivät autonsa ja menevät hakemaan lapsensa. Sosiaalisessa mediassa keskustelu käy kuumana. Monet kysyvät muun muassa, eivätkö lapset voi kävellä viittäkymmentä metriä omin päin. Keskustelu on johtanut siihen, että kaupunginjohtaja Christoffer Masar on ottanut yhteyttää poliisiin ja pyytänyt sitä puuttumaan asiaan.
– Koska meillä ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa, luulevat autoilijat ettei pysäköintiä Kauniaisissa valvota. Se ei pidä paikkaansa. Poliisi valvoo ja nyt otetaan käyttöön nollatoleranssi jos sääntöjä rikotaan, huomauttaa projekti-insinööri Lennart Långström Kauniaisten kaupungilta sähköpostissaan Kaunis Granille.
Poliisi vahvistaa
Komisario Ilkka Kantola vahvistaa, että asiasta on keskusteltu.
– Suunnitelmissamme on tehdä paikalla tehostettua valvontaa, sanoo Kantola. Mutta hän ei usko, että siitä on suurta hyötyä.
– Kauniaisissa on niin paljon väärinpysäköintiä, että se työllistäisi kaksi pysäköinninvalvojaa täysipäiväisesti. Keskustelimme tästä kaupungin kanssa kolme vuotta sitten ja ehdotimme että se palkkaa pysäköinninvalvojia. Se toisi kaupungille tuloja. Kauniainen myöntää, että ongelmia on, mutta ei syty ajatukselle omasta pysäköinninvalvonnasta, sanoo Kantola.
Hän selittää, että poliisin resurssit ovat rajalliset. Kolmella poliisipartiolla on alueenaan koko Länsi-Uusimaa. Pysäköinninvalvonta ei kuulu poliisin tärkeimpiin tehtäviin. Kauniaisissa ehditään partioida noin kerran viikossa. Pysäköintisakko on Kauniaisissa 60 euroa.
Käännös: Sirkku Vepsäläinen

One thought on “Autoilijat käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja vaarantavat ihmishenkiä

  1. Det är stadens sak att se till att det kring skolor och daghem finns tillräckligt mycket plats för barnens vårdnadshavare att tryggt kunna lämna och avhämta barn. Att det i de flesta fall sker med bil när det gäller mindre barn är ett faktum. Bilister ska hindras från att blockera FBK:s utfart. Att försöka komma undan problemen genom att intensifiera övervakningen och ge böter är inte rätt. Trafikplanerarna måste sätta sig in i situationen och bredda vägar, bygga parkeringar, lägga ut parkeringshinder så att det fungerar på ett för alla inblandade tillfredsställande sätt. Annars tvingas bilisterna söka sina egna lösningar.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *