| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Bilister tar för sig och riskerar människoliv

Bilar stannar på Brandkårsvägen i Grankulla trots att en skylt meddelar att det råder förbud att stanna. Föräldrar lämnar sina barn vid skolan. Samtidigt blockeras vägen där frivilliga brandkårens bilar behöver köra ut.

Under cirka 15 minuter har närmare tio bilar stannat trots förbud. Tuomas Majuri har kört in på skolgården och parkerat och sedan vandrat med sitt barn fram till skolan.
– Ingen vill väl hindra en brandbil från att komma fram. Det borde ordnas plats att stanna med bil så man inte blockerar brandkårens utfart. Det kunde ordnas smidigt och tryggt, säger Majuri.
För några veckor sedan var det nära ögat. En parkerad bil hindrade brandkåren att rycka ut.
– Det händer cirka tre gånger per år att vägen blockeras så att våra bilar inte kommer iväg, säger brandchef Jens Tegengren från Grankulla frivilliga brandkår.
Då var utgångsläget ytterst kritiskt. Det brann i ett höghus och människoliv var i fara.
–Vi lyckades köra förbi men det var väldigt knappt. Ingen tänker på att våra bilar är mycket långa, säger Tegengren.

Bilar stannar på fördundsområde och blockerar brandbilarnas utfart.

Grankulla FBK har en av tre tankbilar i Esboregionen och den behövs i området som är rätt stort. Brandkåren släcker eld både i Kyrkslätt och Sjundeå och i somras var tankbilen i Hangö vid en skogsbrand.
Tegengren poängterar att Grankulla FBK är en del av tredje sektorn som producerar en del av räddningsverkets tjänster.
– Vi är ingen klubb som leker brandkår. Vi rycker ut då grankullabor behöver hjälp, säger han.
Enligt Tegengren är det värst på eftermiddagen då föräldrar hämtar barn från eftis. De parkerar bilen och går iväg för att hämta sitt barn. I sociala medier går debatten het. Bland annat frågar många varför barnen inte kan gå femtio meter på egen hand. Debatten har lett till att stadsdirektör Christoffer Masar kontaktat polisen och bett dem ingripa.
– För att vi inte har kommunal parkeringsövervakning tror bilisterna att parkeringen inte övervakas i Grankulla. Det stämmer inte. Polisen övervakar och nu införs nolltolerans om man bryter mot reglerna, framhåller projektingejör Lennart Långström vid Grankulla stad i ett mejl till Kaunis Grani.
Polisen bekräftar
Kommissarie Ilkka Kantola bekräftar att saken har diskuterats.
– Vi planerar göra en effektiverad övervakning på platsen, säger Kantola. Men han tror inte att det är till så stor hjälp.
– I Grankulla finns så många felparkeringar att det skulle sysselsätta två parkeringsövervakare på heltid. Vi har diskuterat det med staden för tre år sedan och föreslagit att de anställer parkeringsövervakare. Det skulle ge staden inkomster. Grankulla medger att det finns problem men de tänder inte på idén med egen övervakning, säger Kantola.
Han förklarar att polisens resurser är begränsade. Tre patruller har hela Västnyland som sitt område. Parkeringsövervakning hör inte till polisens främsta prioritet. I Grankulla hinner man patrullera cirka en gång per vecka. En felparkering i Grankulla kostar 60 e.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *