| URHEILU - IDROTT

Greta, 80, viettää tuntikausia kuntosalilla

Yksi hahmo irrottautuu laitteista kuntosalilla Freedom fund arenalla, joka sijaitsee Kauniaisten rajalla. Kyseessä on Greta Lindfors, joka tulee minua vastaa ripein askelin ja kättelee reippaalla otteella.

Tämä hyvin treenattu nainen on niin nopea, että jään jälkeen monessa suhteessa. Hän ottaa rivakasti tavaransa ja on ulkona käytävällä askelen minua edellä. Haastattelu on käynnissä välittömästi. Syy siihen, että tapaamme, on hänen 80-vuotispäivänsä. Syntymäpäivä on viikon kuluttua, mutta sitä on jo juhlittu etukäteen Freedom fundin tiloissa, ja siellä olivat ”kaikki”. Talon henkilökunta, ystävät kuntosalilta ja kaikista muista aktiviteeteista, joille hän on omistautunut. Ja niitä on paljon.
– Se oli yllättävää ja ihanaa, täällä olivat kaikki rakkaat ystävät ja sain 80 ruusua. Itkin, kun kaikki oli niin hienoa, kertoo Greta.
Hän on vanha kauniaislainen, mutta asuttuaan 40 vuotta Urheilutiellä Kauniaisissa hän muutti Petakseen, jossa nyt asuu. Voi sanoa, että hän on pioneeri monella alueella, hän oli muun muassa ensimmäinen nainen joka juoksi Kurrenkierroksen.
Mutta mennään nyt ajassa taaksepäin. Greta kertoo, että hänen kiinnostuksensa liikuntaan alkoi kun hän lopetti tupakoinnin.
– Lopetin tupakoinnin, koska kotona kaikki haisi, verhot, matot, huonekalut, minä. Lapseni huokasivat joka kerran kun sytytin tupakan.

Vatsapyörä on aina mukana kun Greta matkustaa.

Alkoi juosta
Greta lopetti tupakoinnin ollessaan 48-vuotias. Silloin hän alkoi juosta.
– Ensin juoksin puoli kilometriä kuntoradalla Kauniaisissa. Lopulta juoksin maratonin.
Seurasivat maratonit Tukholmassa, Lontoossa ja Helsingissä. Kun hän nyt käy Tukholmassa, hän muistaa missä on juossut.
– Se tuntuu hienolta, hän sanoo.
Mutta juoksemisen hän on saanut lopettaa. Toinen polvi ei kestä, nivelkierukka on vaurioitunut. Mutta kävellä ja tanssia hän voi edelleen ja hän viettää vapaa-ajastaan paljon kuntosalilla.
– Aloitin kuntosalilla kun äitini nukkui pois. Tarvitsin vastapainoa suremiselle ja itkemiselle. Äitini painoi kuollessaan 116 kiloa ja päätin, että minä taistelen vastaan, sanoo Greta.
Hän aloitti kuntosalilla Leppävaarassa, koska sellaista ei silloin ollut Kauniaisissa. Sitten hän siirtyi Kauniaisiin, kuntosalille jonka nimi on nykyään Hyvä Olo. Nyt hän on käynyt 17 vuotta Movessa Freedon fund arenalla.
– Olen salilla noin viisi, joskus kuusi tuntia joka päivä.
Greta käyttää eri laitteita ja erityisesti hän pitää vatsapyörästä. Se on kätevä väline, ja sen hän pakkaa laukkuunsa ensimmäiseksi lähtiessään matkalle. Mutta mikään laite ei tunnu olevan hänelle vieras. Hän näyttää miten käytetään köydet käsivarren lihasten treenaamiseen ja miten lisätään painoa ristiotteessa.
Mutta aikaa ei käytetä vain täällä välineitten parissa, sillä on sisäpyöräilyä, jota hän rakastaa, kahvakuulaa, latinotanssia, bodysteppiä laudalla ja maratonspinningiä…
Nyt on kysyttävä, eikö hän koskaan väsy.
– Väsy? En, minulla on valtavasti energiaa! Yhden vuoron jälkeen menen kotiin ja leivon.
Etuna kuntosalilla käymisessä ei ole ainoastaan se, että kunto paranee. Täällä ovat kaikki hienot ystävät ja sen huomaa. Sinä lyhyenä aikana mitä tapaamisemme kestää, tulevat monet luokse ja haluavat halata Gretaa.
Hän näyttää tuntevan kaikki.
Greta käyttää usein soutulaitetta.

Salaisuus
Huomaan olevani ymmälläni Gretan liikuntasaavutusten suhteen.
Onko hyvän kuntosi takana jokin muu salaisuus?
– Minulla ei ole personal traineria. En tarvitse mitään dieettejä joita joku PT suosittelee. Syön terveellisesti ja sitä mitä itse päätän että haluan, hän sanoo.
Greta sanoo olevansa terve. Hän juoksisi edelleen varmasti ainakin viisi kilometriä, ellei polvi estäisi sitä. Jos hänen pitäisi antaa hyviä neuvoja treenaukseen, niin ne olisivat nämä:
– Älä anna koskaan periksi! Jokainen löytää oman lajinsa, se voi olla uinti tai kävely. Kun kysymys on treenaamisesta, kengät eivät saa olla huonoja. En osta koskaan halpoja kenkiä, treenikenkien pitää olla hyvät.
Kun eroamme on Greta ollut kolme tuntia kuntosalilla ja laskeutuu nyt portaita alas jatkaakseen tanssilla.
Käännös:Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *