| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vastuullista työtä, pienin resurssein

Granin Lähiapu ry (GLA) perustettiin, jotta kauniaislaiset saisivat nopeasti apua arkeensa. Apua saa tarvittaessa nopeallakin varoitusajalla.

GLA on kauniaislaisten tukiverkosto, kun arkeen tarvitaan apua. Yhdistys perustettiin Kauniaisissa vuonna 1989 ja sen tehtävä on palvella kaikkia kauniaislaisia avun tarvitsijoita. Yhdistyksen rahoitus koostuu vuosittain kaupungilta anotusta toiminta-avustuksesta, muilta tahoilta anotuista kohde- tai yleisavustuksista sekä yksityishenkilöiden maksamista toiminnan tukimaksuista. Kaupungin yleisavustuksen jälkeen oman varainhankinnan osuuden tulee vuosittain kattaa noin 30% toiminnan kuluista. Yhdistys on voittoa tavoittelematon.

GLA:n toimintaa pyörittää vuodesta 2014 osa-aikaisina kaksi ammattitaitoista työntekijää, toiminnanjohtaja Elena Vainio ja palveluohjaaja Sanna Jensen. Kokopäivätöitä yhdistyksellä ei ole varaa tarjota, vaikka halua tehdä enemmän olisi. He ovat molemmat ammattilaisia ja heillä on aiempaa kokemusta mm.liike-elämästä sosiaalialalta, ja kotouttamispalveluista.

Vapaaehtoisena toimiva Tanja Teräväinen auttaa Wiljamia, Jamesiä ja Rosea läksyjen kanssa.

Kesän jälkeen avuntarpeen ryöppy
Tyypillistä työpäivää on vaikea kuvata, sillä jokainen päivä on erilainen. Tärkein tehtävä on palvella asiakkaita ja vastata avuntarpeisiin. Puhelinaika on arkisin klo 9–13. Pyyntöjä tulee niin yksityisiltä kauniaislaisilta kuin kaupungin sosiaali- ja terveystoimenkin kautta. Kesälomakauden jälkeen tuli pyyntöjen ryöppy. Yhden tilauksen kanssa saattoi kulua useampi päivä.
–Työtilauksen voidaan sanoa olevan lopullisesti valmis, kun oikea henkilö on esitelty avun tilaajalle, ja kun puolin ja toisin todetaan, että työt voivat alkaa. Tämä vaatii usein monia yhteydenottoja ja neuvotteluja, Elena sanoo.
Yhteistyötä tehdään tiiviisti muun muassa kaupungin perhetyöntekijöiden kanssa, kun perheitä tuetaan ennaltaehkäisevästi. Perhetyöntekijöiltä tulevat palvelupyynnöt tarkoittavat useimmiten lastenhoidon järjestämistä perheisiin, joissa tukiverkot ovat olemattomat ja resurssit koetuksella.

GLA toimii työnvälityspisteenä sekä työnantajana
Kun yksityisasiakkaat ottavat yhteyttä, GLA toimii työnvälityspisteenä. Se rekrytoi, etsii ja haastattelee sopivia henkilöitä ja esittelee mahdollisen avustajan avun tarvitsijalle. GLA:n rekisterissä on suuri joukko henkilöitä (opiskelijoita, eläkeläisiä, osa-aikaisia työtekijöitä), jotka ovat ilmoittaneet haluavansa tehdä töitä Granin Lähiapu ry:n välittämänä. GLA koordinoi kohtaamisen ja varmistaa, että oikea tekijä löydetään oikeaan paikkaan.
Jos yksityinen taho etsii esimerkiksi lastenhoitoa, siivouspalveluita, pihatyöntekijän tai vaikka koiranulkoiluttajan, hän toimii työnantajana. Kun taas kaupungin työtilauksiin välitetään osaajia ja auttajia, GLA toimii työnantajana.
Kun Kauniaisten kaupunki on työn tilaajana, on kyseessä palvelun osto Granin Lähiapu ry:ltä. Avun tarpeen ja määrän päättää Kauniaisten sosiaali- ja terveystoimen työntekijät. Granin Lähiapu ry rekrytoi ja vastaa avustajista sekä tarvittaessa sijaisten hankkimisesta. Granin Lähiapu ry solmii sopimukset ja maksaa avustajien palkat. Työ on luottamuksellista ja vaatii herkkää tilannetajua.
Tällä hetkellä tyypillisin työtehtävä on henkilökohtaisen avustajan työ. Henkilökohtaiselle avustajalle ei aseteta pätevyys- tai ammattivaatimuksia. GLA:n avustustyöt ovat aina arjessa auttamista ja erilaisia asiointitehtäviä.

Fokus varainhankintaan
Rahaa tarvitaan osaamisen kasvattamiseen ja koulutuksiin, jotta pystytään vastaamaan jatkuvasti kentältä tuleviin kasvaviin, monimuotoisiin tarpeisiin.
–Tällä hetkellä toiminta ei voida laajentaa eikä tehdä investointeja, sillä toiminnan kehittämiseen ei ole varoja, Elena sanoo ja jatkaa
-Arjen auttajien tulisi hallita ensiaputaidot sekä tietää miten nostaa tai oikein menetelmin auttaa liikkumisessa henkilöä, jolla on jokin vamma.
Kaikki lahjoitukset, kannatusjäsenyydet, merkkipäivän muistamisen osoitukset, testamentit otetaan kiitollisena vastaan. Niin pientä käden ojennusta ei olekaan, ettei voisi ottaa yhteyttä. Lisätietoa asiasta löytyy www.graninlahiapury.fi ja facebook sivuiltamme Granin Lähiapu.

Voit tukea toimintaa myös vapaaehtoisena
Vapaaehtoiset ovat kuuluneet alusta asti vahvasti GLA:n toiminnan perusajatukseen.On tärkeää voida kartoittaa jokaisen osaaminen ja selvittää, minkä tyyppistä työtä kukin vapaaehtoinen haluaa tehdä.
Tällä hetkellä vapaaehtoisena työskentelee 20 aktiivista. Heistä iso osa on eläkeläisiä.
–Nyt kun digitaalisuuden avulla toimintaa voidaan tehostaa uudella tavalla, kaipaamme mukaan lisää ruotsin- ja suomenkielisiä työikäisiä ja nuoria. Näin saadaan uusia ideoita ja lisää verkostoja käyttöön, Sanna sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *