| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Årets Grankullabo 2017: ”Bättre jobb kan man inte ha”

När Finland firar 100 år av självständighet, firar Helena Pirvola-Nykänen trettio år som idrotts- och motionspåverkare i Grankulla. Som kronan på verket har Grankulla svenska kulturförening valt ”Hellu” till Årets Grankullabo 2017. Gratulerar!

— Jag har ju världens bästa jobb, utropar hon. Ingen dag är den andra lik. När jag började som instruktör fick jag fria händer att utveckla mitt arbete. Det enda som fanns var en ledd gymnastikgrupp som upprätthölls av Grankulla Gymnastikförening. Nu fungerar en ledd idrottsverksamhet med 35 motionsgrupper, förutom vattengymnastik och konditionsträning för äldre. Verksamhet varje dag från måndag till fredag. I varje grupp deltar 20-25 personer. Här finns sammanlagt 230 verksamhetspunkter. Där ingår bland annat gymnastik för rörelsehindrade i Villa Apollo, simskolor, vuxensimning och samarbete med stadens hälsovård och fysioterapi.

Idrottskulturen har ändrats radikalt sedan idrottslagen uppdaterades för två år sedan. I dag prioriteras motionsidrotten, det vill säga hälsofrämjande motion som har en positiv inverkan på hälsan.
Staden har gått in för att satsa på de äldre och deras motion. Grundtanken är att ha roligt tillsammans. Målet är att vara friska och krya så länge som möjligt.
Den ledda idrottsverksamheten i Grankulla stad fungerar numera under bildningsnämnden och stadens arbetarinstitut.

Balans i vardagen

— Som idrottsplanerare satsar jag på idrottsrådgivning, säger Helena Pirvola-Nykänen. Ungefär hälften av arbetstiden går till att leda gymnastikgrupper eller att koordinera dem.
Den andra hälften går till planering, hålla föredrag och utföra konditions- och hälsotester, så kallade inbody-tester, det vill säga kroppsanalyser.
— Det är viktigt att muskelstyrkan hålls i skick eftersom det i sin tur påverkar balansen och rörligheten, säger hon. För att kunna gå och röra sig måste det finnas benstyrka och det tränar vi upp. Muskelträning och rätt näring håller oss alla i gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *