| - KULTUREN

Bland stråkar och myter

Det uppstår en speciell stämning när en stråkorkester spelar Finlandiahymnen av Jean Sibelius. Hela salen lyfter och vi går in i en ny dimension.

Just nu övar elever från Grankulla musikinstitut och Musikinstitutet Kungsvägen inför jubileumskonserten i november som äger rum i Nya Paviljongen. Konserten “Den finländska myten” har fått sitt namn av Einojuhani Rautavaaras verk med samma namn. Konserten är en specialsatsning inför Finlands hundraårsjubileum och hela konserten består av verk av finländska tonsättare, bland annat Toivo Kuula och Leevi Madetoja som var Jean Sibelius elever.
– Vi vill ta fram det finländska tonspråket och den finländska myten. Då måste man spela Sibelius och verk av hans elever, säger kapellmästare Hannu Norjanen.

Kapellimestare Hannu Norjanen, och Alexander Jalo, Katri Kallio och Heta Neovonen som spelar i orkestern.

När Kaunis Grani träffar musikerna är det första gången de övar tillsammans i denhär sammansättningen. Det är Kammarstråkarna från Grankulla musikinstiturt och Kammarorkestern Cappella samt unga solister från båda musikinstituten som spelar ihop.
Det mest utmanande verket de ska uppföra är Den finländska myten av Rautavaara. Det är ett projekt som heter duga. Men på listan finns också folkmelodier som Munsala brudmarsch av R. Ahlbeck.
Hannu Norjanen beskriver urvalet av verk som mystiskt och melodiskt men inte enbart djuplodande. Munsala brudmarsch går i dur.
– Det hör djupa känslor till finsk musik, förklarar Norjanen.
Framför sig har orkesteruppsättningen en rad övningar. Sedan framträder de inför publik.
Katri Kallio spelar violin.

Hur ska det gå?
– Genom att öva flitigt ska det lyckas. Jag övar hemma någon dag i veckan och sedan på speltimmarna, säger Katri Kallio som är en av solisterna.
Hon ska spela Leevi Madetojas Menuett op.14 nr 13. Den har hon framträtt med många gånger.
– Idag börjar vi med att öva de lättare styckena och sedan går vi över till de mera krävande, säger Norjanen.
–På konserten låter vi nog bättre än vad vi gör idag, säger Kallio.
Heta Neuvonen spelar altviolin
När alla musiker har samlats och tagit plats framför dirigenten höjer han taktpinnen och eleverna sätter stråkarna mot strängarna. Finlandiahymnen fyller salen och tonerna tränger in i medvetandet på djupet.
– Det här låter riktigt bra, säger Esko Sirén, en pappa som skjutsat sina spelande söner till övningen.
På programmet finns tonsättarna Einojuhani Rautavaara, Jean Sibelius, R. Ahlbeck, Armas Järnefelt, Toivo Kuula, Ernst Linko, Leevi Madetoja och Erkki Melartin.
Konserten som äger rum den 20 november börjar klockan 19. Fritt inträde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *