| KULTTUURI -

Jousien ja myyttien parissa

Kun jousiorkesteri soittaa Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin, syntyy aivan erityinen tunnelma. Koko sali nousee ja me siirrymme uuteen ulottuvuuteen.

Juuri nyt Kauniaisten musiikkiopiston ja Musikinstitutet Kungsvägenin oppilaat harjoittelevat juhlakonserttia varten, joka pidetään marraskuussa Uudessa Paviljongissa. Konsertti ”Suomalainen myytti” on saanut nimensä Einojuhani Rautavaaran samannimisen teoksen mukaan. Konsertti on erityispanostus Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi ja koko konsertti koostuu suomalaisten säveltäjien teoksista, muun muassa Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan, jotka olivat Jean Sibeliuksen oppilaita.
– Haluamme tuoda esille suomalaisen sävelkielen ja suomalaisen myytin. Silloin on soitettava Sibeliusta ja hänen oppilaittensa teoksia, sanoo kapellimestari Hannu Norjanen.

Kapellimestari Hannu Norjanen, ja soittajat Alexander Jalo, Katri Kallio ja Heta Neovonen.

Kun Kaunis Grani tapaa muusikot, he harjoittelevat ensimmäistä kertaa yhdessä tässä kokoonpanossa. Yhteissoitossa ovat mukana Kauniaisten musiikkiopiston Kamarijouset, Kamariorkesteri Cappella sekä nuoria solisteja kummastakin musiikkiopistosta.
Haastavin niistä teoksista joita he tulevat esittämään, on Rautavaaran Suomalainen myytti. Se on todella hieno projekti. Mutta listalla on myös kansansävelmiä kuten R. Ahlbeckin sovittama Munsala brudmarsch.
Hannu Norjanen kuvailee teosten valikoimaa mystiseksi ja melodiseksi, mutta ei pelkästään syväluotaavaksi. Munsala brudmarsch soi duurissa.
– Suomalaiseen musiikkiin kuuluu syviä tunteita, selittää Norjanen.
Orkesterikokoonpanolla on edessään vielä joitain harjoituksia. Sitten he esiintyvät yleisön edessä.
Miten tulee käymään?
Katri Kallio soittaa viulua.

– Ahkerasti harjoittelemalla onnistutaan kyllä. Harjoittelen kotona parina päivänä viikossa ja sitten soittotunneilla, sanoo Katri Kallio, joka on yksi solisteista.
Hän soittaa Leevi Madetojan Menuetin op. 14 no 13. Sitä hän esittänyt monta kertaa.
– Tänään aloitamme harjoittelemalla helpompia kappaleita ja siirrymme sitten
vaativampiin, sanoo Norjanen.
– Konsertissa kuulostamme kyllä paremmilta kuin tänään, sanoo Kallio.
Kun kaikki muusikot ovat kokoontuneet ja asettuneet paikoilleen johtajan eteen, nostaa hän tahtipuikkonsa ja oppilaat asettavat jouset kieliä vasten. Finlandia-hymni täyttää salin ja sävelet tunkeutuvat syvälle tajuntaan.
Heta Neuvonen soittaa alttoviulua.

– Tämä kuulostaa todella hyvältä, sanoo Esko Sirén, isä joka on kyydinnyt soittavat poikansa harjoituksiin.
Ohjelmassa ovat säveltäjänimet Einojuhani Rautavaara, Jean Sibelius, R. Ahlbeck, Armas Järnefelt, Toivo Kuula, Ernst Linko, Leevi Madetoja ja Erkki Melartin
Konsertti pidetään 20. marraskuuta ja se alkaa klo 19. Vapaa pääsy. ​
Käännös:Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *