| URHEILU - IDROTT

Diana Sittnikow är nordisk mästare i BMX racing

Diana Sittnikow är bara 11 år men har redan hunnit bli både finländsk och nordisk mästare i sin åldersklass två år i rad. Hon går i sjätte klassen i Granhultsskolan.

– Det är inte så stor grej. Jag gör det för att det är roligt, säger Diana anspråkslöst om framgångarna.
Diana blev intresserad av BMX-racing för tre år sedan när hon deltog i ett testtillfälle för flickor. Det tyckte hon om och det var då det började.
Den närmaste BMX-racing banan finns i Stensböle i Östra-Helsingfors och det är där hon tränar. Banan är 390 meter lång, den enda fullstorleksbanan i Finland. En BMX-racing bana får vara högst 400 meter.
BMX-racing handlar om att köra en bana som liknar en motocross bana, genom att trampa, pumpa och hoppa. På banan är högst åtta cyklister samtidigt. BMX-racing har varit en olympisk gren sedan Beijing olympiaden 2008.

Diana har blivit finländsk mästare två år i rad, senast i somras i klassen för 12- åringar och i klassen för damjuniorer (17-19 åringar). I augusti blev hon nordisk mästare i Norge i sin åldersklass för andra året i rad.
Hon har valts till finländska landslaget och har en landslagstränare från Latvien som är europeisk mästare. Diana deltog också i Europamästerskapet i Bordeaux i Frankrike där hon var en bland närmare 1700 deltagare. Från tävlingen fick hon värdefull erfarenhet inför kommande stortävlingar.
Diana har avverkat banan i Stensböle på dryga 44 sekunder vilket är en halv sekund från damklassens vinnare i de finländska mästerskapen.

Kolla QR-koden för att se Dianas racing videon och #BMXDiana på instagram

Siktar högt
Nu siktar hon på att delta i så många internationella tävlingar som möjligt. År 2024 är första möjligheten att delta i en olympiad. Kriteriet är att vara bland de 15 bästa i världsrankingen.
Diana tränar minst en gång i veckan i Stensböle. På vintern spelar hon i handboll i GrIFK för att upprätthålla konditionen.
När den nya BMX-racingbanan som byggs i Mattby blir färdig nästa sommar kan hon träna där. Mindre så kallade pumptrack banor, som är bra för teknikträning finns också i närliggande städer som i Lojo och Stensviken i Esbo. Någon bana finns inte i Grankulla. Ännu. Men det finns ett förslag om att göra om sandplanen i Thurmansparken till en pumptrack bana. Förslaget behandlas i idrottsutskottet den 29.11.2017.
– Många skulle ha nytta av en sådan bana. De kunde träna tekniker, inte bara med cykel utan också med sparkbräde eller skate board. Också rullstolsbundna skulle ha nytta av banan. Sandplanen används ju inte, säger Diana.
Enligt beräkningarna skulle en pumptrack bana i Thurmansparken kosta kring 60 000 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *