| URHEILU - IDROTT

Diana Sittnikow on Pohjoismaiden mestari pyöräkrossissa

Diana Sittnikow on vain 11-vuotias, mutta hän on jo ehtinyt voittaa omassa ikäluokassaan sekä Suomen että Pohjoismaiden mestaruuden kahtena perättäisenä vuonna. Hän on kuudennella luokalla Granhultsskolanissa.

– Ei se ole mikään iso juttu. Teen tätä koska se on hauskaa, sanoo Diana saavutuksistaan vaatimattomasti.
Diana kiinnostui pyöräkrossista kolme vuotta sitten, kun hän osallistui tytöille tarkoitettuun testitilaisuuteen. Hän piti lajista ja siitä se alkoi.
Lähin pyöräkrossirata on Kivikossa Itä-Helsingissä ja siellä hän harjoittelee. Rata on 390 metriä pitkä, ainoa täysimittainen rata Suomessa. Pyöräkrossiradan pituus saa olla korkeintaan 400 metriä. Pyöräkrossirata on samankaltainen kuin motocrossin ja sitä ajetaan polkien, pumpaten ja hypäten. Radalla on samaan aikaan korkeintaan kahdeksan pyöräilijää. Pyöräkrossista tuli olympialaji Pekingin olympialaisissa vuonna 2008.

Dianasta on tullut Suomen mestari kahtena vuonna peräkkäin, viimeksi viime kesänä sekä 12-vuotiaitten luokassa että juniorinaisten eli 17-19-vuotiaitten luokassa. Elokuussa hänestä tuli Norjassa ikäluokkansa Pohjoismaiden mestari toista kertaa peräkkäin.
Diana on valittu Suomen maajoukkueeseen ja hänellä on latvialainen maajoukkuevalmentaja, joka on Euroopan mestari. Hän osallistui myös Euroopan-mestaruuskilpailuihin Bordeaux´ssa Ranskassa, jossa hän oli yksi lähes 1700 osanottajasta. Hän sai kilpailusta arvokasta kokemusta tuleviin suurkilpailuihin.
Diana on ajanut Kivikon radan vähän yli 44 sekunnissa, vain puoli sekuntia hitaammin kuin naisten luokan voittaja Suomen mestaruuskisoissa.

Lue QR-koodi ja katso Dianan pyöräkrossivideo sekä #BMXDiana Instagramissa.

Tähtää korkealle
Nyt hänen tarkoituksensa on osallistua niin moneen kansainväliseen kilpailuun kuin mahdollista. Vuonna 2024 on ensimmäinen mahdollisuus osallistua olympialaisiin. Valintaperusteena on kuuluminen 15 parhaan joukkoon maailman rankinglistalla.
Diana harjoittelee Kivikossa vähintään kerran viikossa. Talvella hän pelaa käsipalloa GrIFK:ssa ylläpitääkseen kuntoaan. Kun Matinkylään rakennettava pyöräkrossirata ensi kesänä valmistuu, voi hän harjoitella siellä. Pienempiä, niin kutsuttuja pump track -ratoja, jotka soveltuvat hyvin tekniikkaharjoitteluun, on myös lähikaupungeissa kuten Lohjalla ja Espoossa Kivenlahdessa. Kauniaisissa ei rataa ole. Vielä. Mutta on tehty ehdotus Thurmaninpuiston hiekkakentän muuttamiseksi pump track –radaksi. Ehdotusta käsitellään urheilulautakunnassa 29.11.2017.
– Monet hyötyisivät sellaisesta radasta. Siellä voisi harjoitella tekniikkaa, ei vain pyörällä vaan myös potku- tai skeittilaudalla. Myös pyörätuolin käyttäjät voisivat hyötyä radasta. Hiekkakenttäähän ei käytetä, sanoo Diana.
Laskelmien mukaan Thurmaninpuiston pump track –rata maksaisi noin 60 000 euroa.

Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *