| KAUPUNKI - STADEN

EOA päätti kuka saa hakea päiväkodista

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mielestä ei henkilölle, joka hakee lapsen päiväkodista, voi asettaa ikärajaa. Kauniaisten suomen- ja ruotsinkieliset opetus- ja varhaiskasvatusvaliokunnat ovat kieltäneet alaikäisiä hakemasta lapsia päiväkodista. Nyt sääntöjä muutetaan.

Kun Ulla Jutilan kaksivuotias oli päiväkodissa Kauniaisissa, Jutila halusi että pojan 16-vuotias veli voisi hakea pikkuveljensä siinä tapauksessa, ettei kukaan muu ehdi.
– Halusin että 16-vuotias voisi olla varalla. Olihan mahdollista että tulisi tilanteita jolloin en minä eikä mieheni ehtisi päiväkotiin. Eihän tarvittu muuta kuin että juna Helsingistä olisi myöhässä ja minä olisin junassa ja mieheni matkoilla, sanoo Jutila. Hänen työpaikkansa on Helsingissä ja hänen miehensä työn teon paikka vaihtelee pääkaupunkiseudulla.

Päiväkoti ei hyväksynyt sitä, että 16-vuotias veli hakisi kaksivuotiaan. Ulla Jutilan mielestä se ei ollut oikein, vaan hän halusi että opetus- ja varhaiskasvatusvaliokunta kumoaa päiväkodin päätöksen.
Asiaa käsiteltiin valiokunnassa ja myös se päätti, ettei alaikäinen voi hakea lasta päiväkodista.
– Se ei edelleenkään ollut mielestäni oikein, joten kantelin oikeusasiamiehelle, sanoo Jutila.
Sai oikeutta
Jutila sai oikeutta apulaisoikeusasiamieheltä. Näin sanoo apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja: ”Ei ole mitään lainsäädäntöä joka määrittelee kuka saa hakea lapsen päiväkodista ja kuinka vanha henkilön on oltava.”
EOA sanoo lausunnossaan, että kunta ei yksipuolisella päätöksellä voi rajoittaa sitä oikeutta, joka huoltajalla lain mukaan on päättää lapsensa asioista.

Ulla Jutila on iloinen lopputuloksesta. Hän haluaa, että muutkin kauniaislaiset tuntevat oikeutensa. Mutta hänellä itsellään ei ole päätöksestä hyötyä. Hänen nuorimmaisensa on nyt päiväkodissa Espoossa oppiakseen englantia.

Uudet säännöt
Kauniaisten kaupunki muuttaa nyt säännöt, jotka sekä suomen- että ruotsinkielinen opetus- ja varhaiskasvatusvaliokunta ovat hyväksyneet. Ohjeet eivät anna päiväkotihenkilökunnalle mahdollisuutta luovuttaa lapsia alaikäisille.

Sivistystoimenjohtaja Heidi Backmanin mukaan kaupunki on selvittänyt kysymystä pari kertaa ja lakiasiantuntijoilla on ollut eri käsitykset asiasta. Koska apulaisoikeusasiamies on päättänyt, ettei lasten luovuttamista alaikäiselle voi kieltää vaan henkilökunnan pitää ratkaista tapaus tapaukselta onko se turvallista, muuttaa kaupunki menettelyään.
– Valmistelemme parhaillaan muutosta ohjeisiimme ja asia menee valiokuntakäsittelyyn myöhemmin syksyllä, sanoo Heidin Backman.
Käännös:Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *