| KAUPUNKI - STADEN

Eviga granar installerades i Grankulla

Tre granar av metall har installerats vid södra infarten till Grankulla.
Verket har designats av konstnären Kari Alonen. Hans son konstnären Samuli Alonen var med och reste verket.

Kaunis Grani råkade gå förbi när Kari och Samuli Alonen höll på med slutfinishen av installationen. Lite svetsarbete återstod samt några finjusteringar.

Bitarna läggs på plats.

De båda skulptörerna som har egna roller som skulptörer men också hjälper varandra, har sin hemvist i Jyväskylä. De har rest sina konstverk på olika håll i Finland samt utomlands. Bland annat i Antwerpen, Ii och Jyväskylä och nu också i Kronbergsstranden i Helsingfors.
Kari Alonen ser till att bottnen landar rätt.

Granarna i cortenstål som syns när man kommer till staden har tillsvidare endast ett arbetsnamn: de eviga granarna (ikikuuset). En namntävling ska ge dem det riktiga namnet.
Granarna placeras ut.

Hur fick ni idén till dethär?
– Vi besökte staden för att lägga fram idéer. Vi hade bilder med olika förslag och bland dem granarna. Då visste vi inte att Grankulla på svenska betyder kullar med granar. Vår idé passade ju bra för staden och den valdes, förklarar Kari Alonen.
Granarna med kvällsbelysning.,

Belysning
Granarna ser ut att vara gjorda av rostig metall men Samuli Alonen förklarar att materialet heter cortenstål och ytan förändras med tiden.
– Den blir bara bättre och bättre och den är mycket vädertålig, förklarar Samuli.
Inne i granarna finns belysning som vid mörkrets inbrott ger ett blått och vitt sken som lyser genom hålen. Ljuset lever och förändras.
De två skulptörerna har startat tidigt klockan fyra från Jyväskylä. I bagaget hade de granarna i delar samt svetsutrustning och andra apparater.
Nu har de varit i farten i tolv timmar för klockan är nästan 16 på eftermiddagen.
– Vi ville få allt gjort på en dag, säger de.
Stadens trädgårdsmästare Emmi Silvennoinen berättar att området runt granarna ska förbättras genom att man lägger mera mull, planterar gräsmatta och blomlökar.

Granskulpturerna kostar 30 000 euro och finansieras med anslag från grönområdesbudgeten. Granarna är samhällssektorns projekt inför Finlands jubileumsår.
En namntävling för skulpturerna ordnas där man kan delta genom att per epost skicka namnförslaget och egna kontaktuppgifter till stefan.tammilehto@kauniainen.fi eller genom att lägga namnlappen I en låda som finns på stadshuset. Vinnaren får en skulptur av Samuli Alonen som heter citybird gjord i brons och granit.
Mellan tävlingsdeltagarna lottas också ut ett överraskningspris som konstnärerna donerat. Ordförande för samhällsutskottet Finn Berg väljer en vinnare som offentliggörs vid öppningen den 12.12. 2017 på kvällen vid granarna. Närmare klockslag meddelas i stadens händelsekalender på stadens hemsidor under adressen: http://www.kauniainen.fi/kaupunki_ja_paatoksenteko/ajankohtaista/tapahtumat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *