| KAUPUNKI - STADEN

Kauniaisiin pystytettiin ikikuuset

Kauniaisten eteläisen sisääntuloväylän viereen on pystytetty kolme metallista kuusta.Teoksen on suunnitellut taiteilija Kari Alonen. Taiteilijan poika Samuli Alonen oli mukana toteuttamassa taideteosta.

Kaunis Grani sattui kulkemaan ohi kun Kari ja Samuli Alonen olivat viimeistelemässä installaatiota. Vielä tarvittiin vähän hitsaamista ja hienosäätöä.

Osat laitetaan paikoilleen.

Mistä saitte idean tähän?

Molemmat kuvanveistäjät ovat kotoisin Jyväskylästä. Heillä on omat roolinsa kuvanveistäjinä, mutta he myös auttavat toisiaan. Heidän taideteoksiaan on sekä eri puolilla Suomea että ulkomailla, muun muassa Antwerpenissä, Iissä, Jyväskylässä ja nyt myös Kruunuvuorenrannassa Helsingissä.
Corten-teräksestä tehdyillä kuusilla, jotka näkyvät kaupunkiin tullessa, on toistaiseksi vain työnimi: Ikikuuset. Lopullinen nimi valitaan nimikilpailulla.

Kari Alonen pitää huolta, että pohja laskeutuu oikein.

– Kävimme esittelemässä ideoitamme kaupungille. Meillä oli kuvia eri vaihtoehdoista ja kuusista niiden joukossa. Silloin emme tienneet, että Kauniaisten ruotsinkielinen nimi tarkoittaa mäkeä jossa on kuusia. Ideamme sopi hyvin kaupungille ja tämä valittiin, selittää Kari Alonen.
Kuuset asetetaan ulos.

Kuuset näyttävät siltä kuin ne olisi tehty ruosteisesta metallista, mutta Samuli Alonen selittää, että materiaali on corten-terästä ja että pinta muuttuu ajan myötä.
– Se tulee koko ajan paremmaksi ja paremmaksi ja se on erittäin säänkestävää, selittää Samuli.
Valaisimet
Kuuset iltavalaistuksessa.

Kuusien sisällä on valaisimet. Pimeän tullessa ne hehkuvat sinistä ja valkoista valoa, joka loistaa kuusen reikien lävitse. Valo elää ja muuttuu.
Nämä kaksi kuvanveistäjää lähtivät Jyväskylästä aamulla kello neljä. Matkatavaroissa heillä oli kuuset osina, hitsausvälineet sekä muita laitteita.
Nyt he ovat olleet vauhdissa kaksitoista tuntia, sillä kello on melkein 16 iltapäivällä.
– Halusimme saada kaiken tehtyä yhdessä päivässä, he sanovat.
Kaupunginpuutarhuri Emmi Silvennoinen kertoo, että kuusia ympäröivää aluetta kohennetaan lisäämällä multaa, kylvämällä ruohomatto ja istuttamalla kukkasipuleita.
Kuusiveistosten kustannus oli noin 30 000 euroa ja se rahoitetaan viheralueinvestointien määrärahoista. Kuuset ovat yhdyskuntatoimen juhlavuoden hanke.
Veistosten nimestä järjestetään kilpailu, johon voi osallistua sähköpostitse lähettämällä nimiehdotuksen ja omat yhteystiedot osoitteeseen stefan.tammilehto@kauniainen.fi tai laittamalla nimilapun kaupungintalolla olevaan laatikkoon. Voittaja saa Samuli Alosen pronssista ja graniitista tekemän veistoksen, jonka nimi on Citybird. ​ Osallistujien kesken arvotaan myös taiteilijoiden lahjoittama yllätyspalkinto. Yhdyskuntavaliokunnan puheenjohtaja Finn Berg valitsee ehdotuksista voittajan, joka julkistetaan avajaistilaisuudessa 12.12.2017 illalla kuusten luona. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan kaupungin tapahtumakalenterissa kaupungin nettisivuilla osoitteessa http://www.kauniainen.fi/kaupunki_ja_paatoksenteko/ajankohtaista/tapahtumat.

Käännös: Sirkku Vepsäläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *