| - KULTUREN

Finlands luciakör är ett kärt projekt för Jannike

Just nu är den intensivaste tiden att öva med luciakören. Jannike är körens musikaliska ledare och dirigent och har varit med om att skriva ett nytt verk för Finlands Lucia med anledning av landets hundraårsjubileum.

– Det är ett verk som inspirerats av Anna-Lena Lauréns tal då hon krönte Finlands Lucia ifjol. Det handlar om att sprida ljus och är ett beställningsverk som ska passa alla kulturer och religioner. Det blir ett verk med stråkar där Linda Lampenius är solist på violin. Det görs också en musikvideo som kommer ut i slutet av november, berättar grankullabon Jannike Sandström.
För Jannike är det tionde året hon övar med luciakören och det har blivit hennes favorittradition. Hon bestämmer repertoaren, arrangerar kören och planerar upplägget tillsammans med Folkhälsan. I år är det 23 tärnor som sjunger i kören, en del var med redan i fjol.

Just nu över Jannike Sandström intensivt med luciakören.

– Vissa luciakandidater väljer även att vara tärna och någon kandidat kan då bli Lucia, berättar Jannike. Kören ska sjunga cirka 20 sånger. Beställningsverket släpps digitalt tillsammans med några äldre inspelningar.
Kriteriet för att få vara med i luciakören är att man kan sjunga ensam och kan hålla en stämma.
Fram till kröningen i Helsingfors övar kören varje veckoslut. Det blir långa dagar för körmedlemmarna. Efter kröningen börjar jobbet. Då besöker Lucia sjukhus, åldringshem och olika evenemang. Arbetet pågår ända in i januari men efter jul är det inte lika intensivt.

I år samlar man in pengar för utsatta barnfamiljer liksom också ifjol. Lusiainsamlingen 2016 gav närmare 150 000 euro vilket var rekord. När man röstar på lucia betalar man också en summa. Man kan bland annat rösta på nätet.
När luciaprojektet är över återgår luciakörens medlemmar till sina vanliga liv med skola eller studier.
Jannike fortsätter som musiker. Hennes skiva The girl in the picture som släpptes I våras har gått bra och spelas både på finska och svenska radiostationer.
Skivan släpps i Tyskland och Asien nästa år.
– Mina låtar har gått bra i Tyskland och en har legat tvåa på Radio Berlin listan, berättar Jannike.
Hon är också nöjd att hennes musik spelas i finska radiokanaler. Hon sjunger på engelska och just nu är det rätt få inhemska artister som gör det.

Ett nytt skivprojekt är också på gång. Det är ett mera akustiskt projekt och en del spelas in i Los Angeles och en del på Island.
– Vi brukar fara till LA för att träffa folk i musikbranschen och hämta inspiration. Jag tycker om ljuset i LA, det är speciellt, säger Jannike.
Men för tillfället är det mest julmusik som gäller. Tillsammans med Patrik Isaksson ger hon ut en ny låt, Decembermånen. Den låten ska de sjunga på konserten som hålls i Grankulla den 10 december. Där deltar också den lokala barnkören från Granhultsskolan som leds av Martina Brunell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *